Τρόικα: Φύλλο και φτερό ο προϋπολογισμός

Τρόικα: Φύλλο και φτερό ο προϋπολογισμός

Κωδικό προς κωδικό εξετάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό οι επικεφαλής της τρόικας, που αναμένεται να έχουν διαδοχικές συναντήσεις σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν φύλλο και φτερό τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Η τρόικα πιέζει, για να «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο. Οι επικεφαλής της τρόικας στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη φέρονται να πίεσαν για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» που θα προκύψουν από τις δικαστικές αποφάσεις αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια.

Επιπλέον, ζητούν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο το 2014, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, των ασφαλιστικών ταμείων, περαιτέρω απελευθέρωση αγοράς ενέργειας και φυσικού αερίου, κατάθεση του δασικού νόμου.

Συγκεκριμένα, η τρόικα έβγαλε «κίτρινη» κάρτα στο οικονομικό επιτελείο για τους ρυθμούς του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ φέρεται να το συνέδεσε και με το σχέδιο φοροελαφρύνσεων που ζητά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό ζήτημα είναι «πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας- και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε τη συζήτηση με την τρόικα ως «εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση (σ.σ. της περασμένης Πέμπτης)». Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σ.σ. η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά».

 Αθήνα επιμένει να πιέζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, προκειμένου να πάρουν «ανάσα» μισθωτοί και συνταξιούχοι. Βασικό επιχείρημα των ελληνικών πιέσεων είναι ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και με καλά αποτελέσματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασε στα 712 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιμένει ότι και τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν τους επόμενους δύο μήνες, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους εισοδήματος και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Για το θέμα των ειδικών μισθολογίων και τον προβληματισμό που έχει εκφράσει η τρόικα για τα δημοσιονομικά κενά που τυχόν θα προκύψουν η κυβέρνηση απαντά ότι θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα αποκαθιστά τις περικοπές αλλά θα εγγυάται και την ομαλή πορεία των δημοσιονομικών.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει τις διαδικασίες και για την εξυγίανση των δημοσίων υπηρεσιών. Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι προωθείται σχέδιο εξορθολογισμού της λειτουργίας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), καθώς κάθε χρόνο η δημόσια επιβάρυνση της χρηματοδότησης του υπερβαίνει κατά πολύ την πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχει σήμερα η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι εξής συναντήσεις της τρόικας:

Στις 11, με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε

Στις 12, οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών)

Στις 14.00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο

Στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη

Στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ