Φορολογικές δηλώσεις: Τα δυο σενάρια για την παράταση

Φορολογικές δηλώσεις: Τα δυο σενάρια για την παράταση

 

Με δυο σενάρια κινείται το υπουργείο Οικονομικών λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή των δηλώσεων και ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στην υποβολή.

Το ένα θέλει την επέκταση της περιόδου υποβολής έως τις 20 – 25 Ιουλίου. Το δεύτερο την σταδιακή λήξη της ημερομηνίας ανάλογα με το ΑΦΜ. Δηλαδή σε κάποια ημερομηνία να πρέπει να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1, σε 2 κ.τλ. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να αποφευχθεί νέο «βραχυκύκλωμα» του Taxis, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι επιλέξουν και πάλι να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο ο μεγάλος φόβος του υπουργείου οικονομικών είναι τι θα γίνει στις 30 Ιουλίου. Τότε δηλαδή που θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου. Η δυσπραγία των φορολογούμενων είναι δεδομένη καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στο τέλος Μαΐου στα 66,37 δισ. ευρώ.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2014, στο συνολικό ποσό των ανεξόφλητων χρεών προς το Δημόσιο προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 962 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,394 δισ. τον Φεβρουάριο, 1,206 δισ. τον Μάρτιο, 763 εκατ. τον Απρίλιο και 873 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Όλα αυτά ενώ τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν σταδιακά να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή άλλων πέντε φετινών φόρων: του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του φόρου πολυτελείας και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Συνολικά, για τους επόμενους μήνες ο λογαριασμός ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους και εκφράζονται φόβοι ότι ένα μεγάλο τμήμα από το τεράστιο αυτό ποσό θα παραμείνει ανείσπρακτο.

Οι πονοκέφαλοι για την πορεία των εσόδων αυξάνουν δεδομένου ότι εκτός των άλλων η κυβέρνηση καλείται να βρει και χρήματα για να καλύψει τις «τρύπες» που άνοιξαν οι δικαστικές αποφάσεις. Εκτός από τους δικαστικούς (η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή) σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για την υπόθεση των ενστόλων. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Όπως είπε απαιτείται να εξευρεθούν και οι σχετικές πιστώσεις.

Το κόστος για τους ένστολους πάντως δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο καθώς υπολογίζεται σε 650 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ