“Όργιο” παρανομιών σε δύο ΑΕΙ-ΤΕΙ

“Όργιο” παρανομιών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ένα μεγάλο πάρτι κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών σε βάθος χρόνου είχε στηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο επιθεωρητών της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου, του υπουργείου Οικονομικών.

Ο έλεγχος αφορούσε το διάστημα από το 2004 μέχρι το 2014 και αποκάλυψε ένα όργιο παρανομιών. Ετσι καθηγητές ανέθεταν στα παιδιά τους ή σε άλλα συγγενικά τους πρόσωπα διάφορες συμβάσεις μέσω του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας (ΕΛ.Κ.Ε), τις οποίες στη συνέχεια ανανέωναν και κατάφερναν στο τέλος να τους μονιμοποιήσουν υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.

Υπάλληλοι φέρονταν να προσλαμβάνονται για τις υπηρεσίες φύλαξης και τοποθετούνταν στη συνέχεια ως υπάλληλοι στη φοιτητική λέσχη. Διαπιστώθηκε επίσης εκτεταμένη φοροδιαφυγή από καθηγητές καθώς και μη καταβολή από μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών που απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα του ποσοστού 10% επί των ακαθάριστων εσόδων στον ΕΛ.Κ.Ε., όπως είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου.

Το ΑΠΘ φέρεται ακόμη να εισέπραξε από το Δημόσιο ένα ποσό 24 εκατ. ευρώ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση μιας έκτασης που ανήκε στη Γεωργική Σχολή, όμως το ποσό αυτό αγνοείται από τα ταμεία του Ιδρύματος.

Επίσης καταγράφηκαν μεταξύ άλλων και υπερβολικά έξοδα των πρυτανικών αρχών για δεξιώσεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε το 2007 με εντολή του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, αλλά μόλις πρόσφατα η δικογραφία έφτασε στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλο.

Ο τελευταίος ζήτησε στη συνέχεια πιο ενδελεχή έρευνα στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και στα προγράμματα σίτισης και των τριών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση και της νέας έρευνας, ο εισαγγελέας θα προχωρήσει στην αξιολόγηση του συνόλου των ευρημάτων της δικογραφίας και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης

Εκτός λειτουργίας το Πολυτεχνείο

Ξεκινάει ο πειθαρχικός έλεγχος του υιού Μπαλτάκου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ