ΥΠΟΙΚ-Σπεύσατε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

ΥΠΟΙΚ-Σπεύσατε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μόλις το 56% των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί, μέχρι σήμερα, από τους φορολογούμενους και ενώ η προθεσμία υποβολής τους λήγει κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν υποβληθεί 2,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έναντι 5,7 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα πρέπει συνολικά να υποβληθούν, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο βαθμός ανταπόκρισης των φορολογούμενων είναι ιδιαίτερα χαμηλός και τους καλούν να υποβάλουν κανονικά τις δηλώσεις τους εντός της τρέχουσας προθεσμίας. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, από εφέτος έχει αποσυνδεθεί η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την ημερομηνία πληρωμής των δόσεων του φόρου. Αυτές, ούτως ή άλλως, έχουν προσδιορισθεί η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Αρμόδιοι παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τονίζουν πως είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις δυνατότητες του συστήματος ΤΑΧΙS net, το οποίο, όπως διευκρινίζουν, μπορεί να υποδεχθεί από 17.000 έως 20.000 δηλώσεις την ώρα, δηλαδή κατά ανώτατο όριο έως και 170.000 δηλώσεις την ημέρα.

Όμως, αντίθετα, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας, σημείωσε περαιτέρω κάμψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, ενώ την προηγούμενη Τρίτη είχαν υποβληθεί 133.000 φορολογικές δηλώσεις, την Τετάρτη αυτός ο αριθμός περιορίστηκε στις 128.000 δηλώσεις, την Πέμπτη στις 124.000 και την Παρασκευή στις 114.000.

Εκτός από το ότι οι φορολογούμενοι δεν επωφελούνται, σε ό,τι αφορά το χρόνο πληρωμής του φόρου από την καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεών τους, στελέχη της ΓΓΠΣ τονίζουν πως εφέτος η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης είναι απλούστερη, λόγω των προεκτυπωμένων στοιχείων εισοδήματος και δαπανών, ενώ, για πρώτη φορά, η εκκαθάριση του φόρου γίνεται αμέσως με την αποστολή της δήλωσης.

Επίσης, προτρέπουν τους φορολογούμενους, προκειμένου να διευκολύνουν περαιτέρω την υποβολή των δηλώσεών τους μέσω του TAXISnet, να επιλέγουν τις ακόλουθες ώρες έως τις 9:30, από 14:00 έως 17:00 και μετά τις 21:00.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης ζητούν οι βενζινοπώλες

ΥΠΟΙΚ: Πιάσαμε τους στόχους στις εισπράξεις

Κορκίδης: Δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ