Και τώρα τα προαπαιτούμενα

Και τώρα τα προαπαιτούμενα

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς, μέχρι το Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τα όσα δεσμεύτηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Eurogroup, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα 12 προαπαιτούμενα, προκειμένου να εισπράξει η χώρα μας την υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα επισκεφθεί την χώρα μας και η τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει, με στόχο να γίνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο Α. Σαμαράς είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που είχε η σημαντική επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού, αλλά και το θετικό αντίκτυπο που είχε σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη και να βγει η χώρα οριστικά από την ύφεση.

Παράλληλα και με προσεχτικούς χειρισμούς, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για μία ακόμη έξοδο στις αγορές η οποία δεν θα συνδέεται – όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές – με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν με τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση των 2 δισ.

Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνει να ηρεμεί, μετά τα πρώτα «φάλτσα» ορισμένων υπουργών. Ο Α. Σαμαράς έχει στείλει σαφές μήνυμα, μέσω των στενών του συνεργατών σε «γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη πως δεν θα δεχθεί παραφωνίες, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος που θα απουσιάζει στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα ζήτησε από τους «πράσινους» υπουργούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς εκείνο που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον.

Έτσι, αποφασίστηκε να γίνονται συσκέψεις μεταξύ των δύο κομμάτων και εκεί να συζητούνται τα θέματα «αγκάθια» που διχάζουν τις δύο πλευρές και δημιουργούν βραχυκύκλωμα στην πορεία του κυβερνητικού έργου.

Η αρχή θα γίνει σήμερα για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» όπου ήδη ο Π. Κουκουλόπουλος είχε εκφράσει δημόσια την αντίθεση του, όπως και για το θέμα της ύδρευσης στην Θεσσαλονίκη.

Το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαιτέρως θερμό, καθώς δεν είναι λίγα τα προαπαιτούμενα που προκαλούν τριβές και αντιπαραθέσεις, κυρίως, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», οι ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και το θέμα των φαρμακείων είναι μερικά από τα «αγκάθια».

Τα 12 προαπαιτούμενα

Νόμος για τις αδειοδοτήσεις επενδύσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό – ο γνωστός νόμος περί αιγιαλού.

Επικαιροποίηση καταλόγου με τους φόρους/επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.

Κώδικας δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης (πάταξη διαφθοράς).

Κοινή Υπουργική Απόφαση Οικονομικών και Εργασίας για ένταξη της είσπραξης χρεών (και κοινωνικών εισφορών) από τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης.

Νομοθεσία στο χώρο της υγείας με μείωση των περιθωρίων χρέους των φαρμακείων.

Νομοθεσία για υπαγωγή στο ΕΤΕΑ (ενοποιημένο ταμείο επικουρικής ασφάλισης) όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων του δημοσίου, καθώς και για την εφαρμογή μαθηματικού τύπου βιωσιμότητας σε όλα τα ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015.

Νόμος για τα δάση.

Νόμος για τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

Κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και εκκαθάριση όλων των οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

Νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νέος νόμος για το πόθεν έσχες με παρακολούθηση μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Βούλτεψη για τις ενδείξεις συνακρόασης

Κουρουμπλής: Το ΚΚΕ δεν είναι μόνο ο Κουτσούμπας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ