• Crash test στις 19 Ιουνίου για τον Γκίκα Χαρδούβελη

  7:32 πμ, Τρίτη 10 Ιουν 2014 7:32 πμ, Τρίτη 10 Ιουν 2014

  Crash test στις 19 Ιουνίου για τον Γκίκα Χαρδούβελη

  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου

  «Θα καλωσορίσουμε τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και θα περιμένουμε να μας ενημερώσει, ως είθισται για το τι σκέφτεται να κάνει σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, την συνέχιση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, τη σύνταξη και συμπλήρωση των κενών του επόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού. Καταλαβαίνω ότι ο προηγούμενος υπουργός, στον οποίο οφείλεται πολύ από το έργο που έχει παραχθεί, είχε συγκεκριμένες απόψεις για όλα αυτά τα ζητήματα και η αίσθηση είναι πως και ο νέος υπουργός οικονομικών δεν απέχει αρκετά».

  Με αυτή τη δήλωση ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις για την Ελλάδα περιέγραψε το πώς οι ομόλογοι του κ. Χαρδούβελη αναμένουν να τον δουν στο Λουξεμβούργο στις 19 και 20 του μήνα. Στις 20 δε, ο νέος υπουργός θα πρέπει να προεδρεύσει και της τελευταίας συνόδου του Ecofin επί ελληνικής προεδρίας.

  Ο ίδιος αξιωματούχος αναμένει μάλιστα να δει και τον διάδοχο του κ. Τσακλόγλου στο EWG, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο τελευταίος φεύγει έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην συγκεκριμένη ομάδα εργασίας.

  Τόσο για τον υπουργό, όσο και για τον νέο πρόεδρο του ΣΟΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει περίοδος χάριτος. Το αν η σχέση των δύο πλευρών θα είναι επιτυχής ή όχι θα κριθεί αποκλειστικά από το πόσα από τα προαπαιτούμενα (12 ως τα τέλη του άλλου μήνα) θα έχουν κλείσει, από το αν οι δύο υποδόσεις θα εκταμιευθούν χωρίς σημαντική καθυστέρηση και το από το αν θα υπάρξει κοινή λογική στις συζητήσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

  Σε σχέση με το πρώτο τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη και στις 19 του μήνα το eurogroup δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση του επόμενου ενός δισ. Είναι ζήτημα δε αν θα το έχει κάνει πριν τις διακοπές – κάποιοι ετοιμάζονται ήδη για θαλάσσιο αυτή τη φορά σκι.

  Οι δε περίφημες διαπραγματεύσεις για το χρέος σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Όπως έλεγε και ο Γ. Στουρνάρας «αυτό είναι πρόβλημα των εταίρων – το Dept sustainability analysis είναι ζήτημα των εταίρων».

  Η μείωση των επιτοκίων και η επέκταση της αποπληρωμής έχει ήδη προετοιμαστεί λογιστικά, η λύση του perpetuity είναι γνωστή στο επίπεδο του κ. Τσακλόγλου από τον Ιούνιο του 2013 τουλάχιστον, ενώ το ανοιχτό στοιχείο που μένει – δηλαδή η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος -θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση της ΕΕ με το ΔΝΤ. Λύσεις όπως το κούρεμα επί του κεφαλαίου απλά δεν υπάρχουν.

  Ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες και οι εταίροι έλαβαν το μήνυμα πως το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται, η επιλογή Χαρδούβελη όμως έχει να κάνει με την εργασία του στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες.

  Επιπλέον υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν πως μπορούν να είναι ήσυχοι, καθώς ο κ. Χαρδούβελης υπήρξε εκσυχρονιστής, σύμβουλος επί των οικονομικών του κ.Σημίτη, θέση που είχε και επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

  Τότε συνέβαλε και στην ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς τίτλων, το νέο πρόγραμμα και τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Όπως είπε μάλιστα στο real.gr ο επικεφαλής των Financial Times στην Ευρώπη Peter Spiegel: «Εκτιμώ ότι όλοι ξεχνάνε το έργο του Παπαδήμου. Και πιστεύω ότι ο Παπαδήμος αξίζει συγχαρητηρίων γιατί σταθεροποίησε την οικονομία. Πολλοί ξεχνάνε τι έγινε στους 6 μήνες του Παπαδήμου. Πρώτα πρώτα έγινε το PSI, έγινε η διαπραγμάτευση για το δεύτερο δάνειο. Δώσανε στον Παπαδήμο τον βόθρο αυτός τον καθάρισε για αυτούς και μετά κάνανε εκλογές».

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα