Κοστούμι διοικητή για τον Στουρνάρα

Κοστούμι διοικητή για τον Στουρνάρα

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρίσκονται αμφότεροι στην Αθήνα σήμερα -αύριο ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει αυθημερόν στην Αίγυπτο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης- και μέχρι την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται ότι θα έχουν βάλει σε σειρά το παζλ του ανασχηματισμού ξεκινώντας από το υπουργείο των Οικονομικών.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας εγκαταλείπει την οδό Νίκης για τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος -την Πέμπτη πάντως έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο Γιώργος Προβόπουλος παραδίδει την έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη- ενώ θα έχει κομβικό ρόλο στις συζητήσεις με τους εταίρους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που τοποθετούνται χρονικά από τον Οκτώβριο και μετά.

Στη θέση του ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να τοποθετήσει πολιτικό πρόσωπο που θα σηματοδοτεί τη στροφή της κυβέρνησης σε πιο “real” πολιτικές σε μια προσπάθεια -όσο το επιτρέψει η τρόικα- να ξανακερδίσει κομμάτια του εκλογικού σώματος που μέχρι σήμερα αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της ΝΔ αλλά στις εκλογές της γύρισαν την πλάτη. Τις τελευταίες ώρες «ζεστάθηκαν» εκ νέου τα σενάρια ότι τη θέση του κ. Στουρνάρα θα πάρει είτε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, είτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας – ενώ κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχίσει να έχει ο Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος και διατηρεί τη θέση «κλειδί» που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηματικό παραμένει το εάν το ΠΑΣΟΚ πάρει τελικά 4 ή 5 υπουργεία με τους «γαλάζιους» πάντως να γκρινιάζουν ήδη στα παρασκήνια για τα αιτήματα που φαίνεται να έχει ο κ. Βενιζέλος ως προς τα παραγωγικά υπουργεία – μεταξύ των οποίων και το Ανάπτυξης. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση Τσαυτάρη από τον Ανδρέα Λοβέρδο ενώ υπουργικό κοστούμι φαίνεται πως ετοιμάζουν ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Η αντικατάσταση Θεοχάρη από τη γενική γραμματεία Εσόδων, παρά τους προβληματισμούς της τρόικας και των Βρυξελλών, ήταν το πρώτο σαφές δείγμα ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να σηματοδοτήσει με τον ανασχηματισμό αυτό που περιγράφει ως «το τέλος του μνημονίου» και την έναρξη της περιόδου προς την ανάκαμψη όχι μόνον για την οικονομία αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που γονάτισαν από σκληρά μέτρα περικοπών και φορολόγησης.

Πρώτη και καλύτερη στην κριτική για τη φορολογική πολιτική η Ντόρα Μπακογιάννη που συναντήθηκε χθες για 40 λεπτά με τον Αντώνη Σαμαρά όχι στο Μαξίμου αλλά στην οδό Μουρούζη – σε μια συνάντηση που σηματοδοτεί το σπάσιμο των πάγων και της σιωπής μεταξύ των δυο έπειτα από δύο χρόνια.

Η Ντ. Μπακογιάννη δύσκολα θα πάρει μια θέση στην κυβέρνηση από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παραμένει στο υπουργικό σχήμα, ωστόσο και η ίδια παραδέχεται πως θα την ενδιέφερε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες στη θέση της Επιτρόπου της Ελλάδας κάτι που ωστόσο δεν πρόκειται να αποφασιστεί πριν από τις αρχές Ιουλίου αφού δηλαδή θα έχει προηγηθεί ο ανασχηματισμός.

Στην ανάγκη προσεκτικών βημάτων για σταδιακή προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής εκτός των ασφυκτικών πλαισίων του μνημονίου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν όλες οι δεσμεύσεις στα διαρθρωτικά- συμφώνησαν Σαμαράς και Καραμανλής στο τετ α τετ που είχαν στο οποίο όπως αποκάλυψε το Real.gr συζητήθηκαν και οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με τον πρώην πρωθυπουργό να εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στις προσπάθειες του κ. Σαμαρά χωρίς όμως να κρύβει τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Οι δυο συναντήσεις του κ. Σαμαρά με Καραμανλή και Μπακογιάννη -λίγο πριν από τον ανασχηματισμό- σηματοδοτούν την πρόθεση του πρωθυπουργού να δώσει ένα μήνυμα ενότητας στη ραγισμένη «γαλάζια» βάση καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει με ενωτικό πνεύμα στη διεύρυνση της κεντροδεξιάς ρίχνοντας στη «μάχη» όλα τα όπλα που διαθέτει.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ