“Έμφραγμα” από τα ληξιπρόθεσμα

“Έμφραγμα” από τα ληξιπρόθεσμα

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου.

Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου οι νέες οφειλές στο Δημόσιο να ξεπερνούν τα 4,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα από την αρχή του έτους δεν πληρώνονται φόροι ύψους 1,075 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι επόμενοι μήνες που είναι γεμάτοι φορολογικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, καθώς και του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν ένα τουλάχιστον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Με αυτή την επιχειρηματολογία, δηλαδή των τεράστιων φορολογικών βαρών που «σηκώνουν» τα νοικοκυριά, προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί το οικονομικό επιτελείο τους όρους της πάγιας ρύθμισης στην οποία ελάχιστοι οφειλέτες έχουν υπαχθεί, δεδομένου ότι δεν μπορούν να είναι συνεπής ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, στα προαπαιτούμενα για την υποδόση του Ιουνίου είναι το κοινό σχέδιο δράσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η εξάντληση όλων των μέσων για την είσπραξη των οφειλών ειδικά από εκείνους που χάνουν τη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 65,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

1. Από την αρχή του χρόνου έως τον Απρίλιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 4,325 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στο stock των 61,64 δισ. ευρώ των παλαιότερων οφειλών.

2. Από τις νέες οφειλές, η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει έως το τέλος Ιουνίου το 16%. Μέχρι στιγμής έχει εισπραχθεί το 10,10% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εως το τέλος του έτους πρέπει να εισέλθει στα κρατικά ταμεία το 25% των ανωτέρω οφειλών.

3. Οι παλαιές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 61,64 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τετράμηνο έχουν εισπραχθεί από τα παλαιά χρέη περί τα 702 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου πρέπει να εισπραχθούν οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και συνολικά στο έτος 2 δισ. ευρώ.

4. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) φθάνουν τα 65,9 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Απριλίου εισπράχθηκαν 1,134 δισ. ευρώ ενώ διεγράφησαν οφειλές ύψους 233 εκατ. ευρώ.,

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ