ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. στο τετράμηνο

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. στο τετράμηνο

Στο 1,05 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα, στο πρώτο τετράμηνο του 2014, έναντι ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για υπέρβαση του στόχου κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Επισήμανε ακόμη πως, αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των αντίστοιχων στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν υψηλότερο κατά 830 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωνόταν στα 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 80% υψηλότερα.

«Η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, επιτυγχάνονται. Σήμερα, μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια, η χώρα βρίσκεται σε θέση με σαφώς καλύτερες προσδοκίες. Βέβαια, από την κρίση δεν έχουμε βγει. Όμως, βγαίνουμε», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, βασικές επιδιώξεις πλέον είναι «η διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων και η προστασία των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας και η μετατροπή της υπάρχουσας σταθεροποίησης της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις, εντός, πάντα, της Ευρωζώνης».

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται, δηλαδή, για μία υπέρβαση του στόχου κατά 315 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, ωστόσο χαμηλότερα από τους στόχους. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 16,1 δισ. ευρώ, 395 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, αλλά 263 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους, ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 13,8 δισ. ευρώ, χαμηλότερα τόσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου όσο και έναντι των στόχων.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αυτό οφείλεται, κυρίως, στις αυξημένες κατά 430 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, στην καθυστέρηση κατά 500 εκατ. ευρώ επιστροφής εσόδων από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs) και στην παράταση της απόδοσης από τις επιχειρήσεις παρακρατηθέντων φόρων.

Την ίδια ώρα, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων κατά 200 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, η σχετική απόκλιση, στο τρίμηνο, ήταν 520 εκατ. ευρώ.

«Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η εκτίμηση ότι μέσα στη χρονιά και, ιδιαίτερα, το 2ο εξάμηνο, οι αποκλίσεις στην επίτευξη του στόχου των εσόδων θα καλυφθούν. Όπως έγινε και πέρυσι», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Θεοχάρης: Δεκαπλάσια τα έσοδα από τη συμμόρφωση των πολιτών

Εντός προϋπολογισμού οι συντάξεις – Στα 944,46 ευρώ η μέση σύνταξη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ