Ανάπτυξη 1% για το 2014 βλέπει το ΥΠΟΙΚ

Ανάπτυξη 1% για το 2014 βλέπει το ΥΠΟΙΚ

 

Αισιοδοξία ότι η ύφεση στην οικονομία θα περιορισθεί το α΄ τρίμηνο εφέτος πλησίον του -1%, εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ (τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί) για το α΄ τρίμηνο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Πέμπτη. Εάν οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών επαληθευθούν, τότε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θεωρείται βάσιμη η εκτίμηση για ανάπτυξη άνω του 0,6%- και πιθανόν κοντά στο 1%- για το σύνολο του 2014.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το α΄ τρίμηνο πέρυσι είχε καταγραφεί ύφεση της τάξης του 6%. Οπότε, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 1% εφέτος, η διαφορά των 5 μονάδων θα αποτελεί προανάκρουσμα της επανόδου σε ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλότερους των αρχικών εκτιμήσεων.

«Κινητήριος δύναμη» για να επιτευχθεί εφέτος ανάπτυξη κατά 0,6% ή και υψηλότερα, αναμένεται να είναι εκ νέου η τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, το α΄ τετράμηνο εφέτος καταγράφεται άνοδος στις κρατήσεις στα καταλύματα κατά 30,1%, γεγονός που προοιωνίζεται επιστροφή του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος τόσο το β΄ όσο και το γ΄ τρίμηνο του 2014.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ