Μηταράκης Vs Σταθάκη στον realfm 97,8 για το χρέος

Μηταράκης Vs Σταθάκη στον realfm 97,8 για το χρέος

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης και ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Γιώργος Σταθάκης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον αέρα του realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, με αφορμή το ελληνικό χρέος.

«Οι περισσότερες μελέτες συγκλίνουν ότι το ελληνικό χρέος, τουλάχιστον στο σκέλος που μπορεί να κουρευτεί, όλοι συγκλίνουν στην ιδέα ότι από αυτά τα 200 δις χρειαζόμαστε ένα κούρεμα της τάξεις του 50% για να είναι βιώσιμο», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και συνέχισε:

«Με το Γερμανικό πλάνο και με λίγο πιο ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τα 40 δις. Χρειαζόμαστε μια λύση «μπαζούκας» που θα ανοίγει τις δυνατότητες να ανοίξει μια διαρκή μεταστροφή στη χρηματοδότηση της Ελλάδας».

«Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν. Αλλά τα κοινοβούλια όλων των χωρών έχουν συναίσθηση για την προβληματική εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Λύση θα ήταν να υπάρξει μια ευρωπαϊκής διάστασης συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Αντί για μια ρύθμιση μόνο για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης μπορεί και μιλά για την απομείωση του χρέους συμβαίνει γιατί η Ελλάδα ανέδειξε την αξιοπιστία της και γατί τα διπλά ελλείμματα μετατράπηκαν σε διπλά πλεονάσματα», τόνισε αρχικά ο κ. Μηταράκης και συνέχισε:

«Είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση, αλλά έχει πλέον ξεκινήσει. Θεωρώ ότι μέσα στο 2014 θα ολοκληρώσουμε με ένα θετικό πρόσημο. Δώρα δεν υπάρχουν».

«Η αναδιάρθρωση του χρέους, έπρεπε να είχε προηγηθεί οποιασδήποτε συζήτησης δημοσιονομικής προσαρμογής, διότι όλοι γνώριζαν ότι η εφαρμογή της λιτότητας θα εκτίνασσε το δημόσιο χρέος», απάντησε ο κ. Σταθάκης και συνέχισε:

«Όλοι γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος χωρίς να γίνουν μεγάλες αναδιαρθρώσεις»

«Τα δις που χρωστάμε δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από το 2010. Αν δεν φέρεις επενδύσεις στη χώρα, δεν γίνεται. Χωρίς επενδύσεις αυτή η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους θα είναι εφήμερη», απάντησε ο κ. Μηταράκης.

«Ναι στις επενδύσεις, αλλά ανακύκλωση με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που λέει η Νέα Δημοκρατία. Λέμε ναι σε επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές.

«Υπήρξε μια αποεπένδυση σε μια εποχή κρίσης. Τα μοντέλα επένδυσης τα οποία συζητάμε είναι μοντέλα βιώσιμα. Στηρίζονται στην πραγματική δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας», απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ