Πώς θα γίνει η έξοδος στις αγορές

Πώς θα γίνει η έξοδος στις αγορές

Το πρώτο βήμα για την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε σήμερα εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

Το ποσό της έκδοσης θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η J P Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding). Η διάρκεια που θα έχει η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών. Στη περίπτωση που καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το ποσό της έκδοσης να υπερκαλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, είναι πιθανόν το βιβλίο να κλείσει εντός της ημέρας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας. Η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές αυτές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το μέσο σταθμικό επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.

Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών η απόδοση των πενταετών ομολόγων θα κυμαίνεται στο 5% με 5,25%.

Η έξοδος στις αγορές η οποία προετοιμαζόταν μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει στο 6,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ταυτοχρόνως το αυξημένο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Χθες εξάλλου στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009. Πριν από λίγο σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ