Μαζικές διαδηλώσεις

Από 100.000, σύμφωνα με την αστυνομία, ως 1.000.000 Ισπανοί, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις χθες εναντίον της κυβερνητικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις που ενισχύει τους εργοδότες, καθιστώντας φθηνότερες τις απολύσεις και ευκολότερο τον περιορισμό των αυξήσεων των μισθών.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση–23%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα φθάσει σε ύψος-ρεκόρ, ξεπερνώντας το 24,3%. Η Ισπανία μετρά σχεδόν το εν τρίτον του συνόλου των ανέργων στην ευρωζώνη. Για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανέρχεται στο 49%.

Η κυβέρνηση Ραχόι θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι προωθεί με σοβαρότητα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες παρά τις λαϊκές αντιδράσεις για να διατηρήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό υπό έλεγχο.

Ωστόσο οι διαδηλωτές αντέτειναν ότι τα μέτρα κατεδαφίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα ανέφεραν ότι διαδηλώσεις έγιναν σε 60 πόλεις–ανάμεσά τους στην Μαδρίτη, στη Βαρκελόνη, στη Βαλένθια και στη Σεβίλλη..

Τα τρία τέταρτα των Ισπανών δεν πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα συμβάλλει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Ωστόσο, το 67% θεωρεί–κατά την ίδια δημοσκόπηση–ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα βοηθήσουν.

Τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι εάν δεν αποσυρθεί η μεταρρύθμιση θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε περισσότερη ανεργία. «Άχρηστη, αναποτελεσματική και άδικη», έγραφε ένα πανό.

H κυβέρνηση Ραχόι, εκτός από την μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, ανακοίνωσε περιστολή δαπανών 8,9 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και υψηλότεροι φόροι εισοδήματος, στις καταθέσεις και στις ιδιοκτησίες.

Στην Ισπανία έχουν γίνει μόλις πέντε γενικές απεργίες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο το 1975. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ