Ντάισελμπλουμ: Δεν συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Κύπρο

Ντάισελμπλουμ: Δεν συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Κύπρο

«Δεν είναι παραγωγικό να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Κύπρο. Η Κύπρος πρέπει να ανακάμψει πιο γρήγορα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση αν η Κύπρος θα ακολουθήσει τον φαύλο κύκλο ύφεσης και χρέους της Ελλάδας.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τόνισε ότι βασικά η κυπριακή οικονομία είναι ισχυρή, με διάφορους τομείς να ανακάμπτουν παρά την ύφεση, περιλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Επίσης, απέρριψε τη θέση ότι το bail-in αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να παίρνει πίσω κάποιος την κατάθεση του σε τράπεζα.

«Η Κύπρος θα ανακάμψει», σημείωσε, «με τη διοχέτευση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, αφού εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ELA, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι δεν μπορεί να φταίει η ΕΚΤ, γιατί παρέχει το εργαλείο έκτακτης ρευστότητας. Αυτή δίνεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τονίζω ότι είναι έκτακτη, ανέφερε.

Αναφορικά με την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Κύπρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αν χρειαστεί θα δοθεί, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται, γιατί η χώρα κινείται εντός των στόχων του προγράμματος και γιατί υπάρχει αρκετό περιθώριο στο πρόγραμμα σε περίπτωση ανάγκης.

Σε σχέση με τα stress tests ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι Κυπριακές αρχές τού έχουν θέσει τα ζητήματα για τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες. Είπε ότι σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα, η αντίληψή του είναι ότι τα πλείστα κρατούνται μέχρι τη λήξη τους και επομένως θα τύχουν του ανάλογου χειρισμού, χωρίς να επιβαρύνουν τις τράπεζες στα stress tests.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ