Στη Βουλή 39 υποθέσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ

Στη Βουλή 39 υποθέσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ

Υπόθεση υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος από πρόεδρο Τοπικού Διαμερίσματος, μείωση προστίμων σε περιπτώσεις αυθαιρέτων, διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων, αναθέσεις έργων και προμηθειών περιλαμβάνονται στις 39 περιπτώσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ που διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Τις σημαντικότερες υποθέσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού τις οποίες ερεύνησε, το 2013, το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια και στο απαντητικό έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών αναφέρονται οι 39 σημαντικότερες υποθέσεις για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, το 2013. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το 2013 διαβιβάζονται για πρώτη φορά στη Βουλή, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης πεπραγμένων του συγκεκριμένου έτους.

Μαζί, διαβιβάστηκαν στη Βουλή και οι συνοπτικές εκθέσεις των ετών 2011 και 2012 και στις οποίες περιλαμβάνονται στοιχεία για τις εκθέσεις του ΣΕΕΔ στους ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού.

Στον πίνακα με τις 39 υποθέσεις, μια θέση καταλαμβάνει η εξέταση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών για την πλήρωση θέσεων δημοτικών αστυνομικών στους 178 δήμους στους οποίους λειτουργούσε Δημοτική Αστυνομία.

Μία από τις υποθέσεις έχει τίτλο «εξέταση της διαδικασίας απογραφής και καταλογογράφησης των έργων τέχνης της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων» και μία ακόμη είναι αυτή που αφορά «στην εξέταση της τήρησης της νομιμότητας κατά τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων γεννήσεων στο Ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων κατά τα έτη 2011-2013».

Σε ό,τι αφορά στη συνοπτική έκθεση πεπραγμένων του 2012 του ΣΕΕΔ, που επίσης διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι πλέον του 45% των ελέγχων διενεργήθηκε σε υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και των επιχειρήσεων τους και ότι τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν κυρίως στη δόμηση και χωροταξία, τα έργα, τις προμήθειες, την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών και λοιπά θέματα. Από τα δεδομένα των ελέγχων του 2012, προκύπτει ότι οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού εμφανίζουν παραβατικότητα μεγαλύτερη του γενικού δείκτη που ήταν στο 14,02. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 συντάχθηκαν 193 εκθέσεις για ΟΤΑ Α΄ βαθμού και επιχειρήσεις τους, οι 35 εκθέσεις έγιναν με αναζήτηση ευθυνών και ο δείκτης παραβατικότητας προσδιορίζεται στο 18,13. Επίσης, από τα στοιχεία του ΣΕΕΔ προκύπτει ότι, το 2012, αναζητήθηκαν ευθύνες για επτά δημάρχους. Προκύπτει επίσης, ότι περίπου το 73% των λειτουργών, για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, προέρχεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά δε στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αιρετών οργάνων για τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Ανάμεσα στους σημαντικότερους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν από το ΣΕΕΔ το 2012 και αφορούν σε ΟΤΑ, υπάρχουν υποθέσεις για διαδικασίες απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ο έλεγχος της νομιμότητας των διαδικασιών λήψης και εξυπηρέτησης δανείου, η διερεύνηση ενεργειών δήμου που αφορούν στην παράνομη έκδοση βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας, με βάση τις οποίες συγκεκριμένα άτομα μεταδημότευσαν στον δήμο και, στη συνέχεια, προσλήφθηκαν με συμβάσεις στον δήμο και σε νομικά του πρόσωπα και στο ΚΕΠ, καθώς και υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτου.

Στη συνοπτική έκθεση του ΣΕΕΔ για το 2011, τον μεγαλύτερο δείκτη παραβατικότητας που κινείται στο 20, εμφανίζουν οι πρώην περιφέρειες. Όπως αναφέρεται δε στην έκθεση, η αυξημένη τιμή του δείκτη οφείλεται στην παραβατικότητα κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους σχετικά με την προστασία του δασικού περιβάλλοντος. Οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού εμφανίζουν, επίσης, παραβατικότητα μεγαλύτερη της τιμής του γενικού δείκτη. Από τα δεδομένα που τηρεί το ΣΕΕΔ για το 2011, προκύπτει εξάλλου ότι το 62% των λειτουργών για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης προέρχεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αιρετών οργάνων για τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ