Στουρνάρας: Προσκαλώ τον Τσίπρα στη συζήτηση για το χρέος

Στουρνάρας: Προσκαλώ τον Τσίπρα στη συζήτηση για το χρέος

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να παραβρεθεί στην συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος απεύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η συζήτηση για την μείωση του δημοσίου χρέους και των επιτοκίων έχει δρομολογηθεί για το επόμενο Eurogroup και εξέφρασε την πίστη του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους απέναντι στην Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι η ανεργία το 2015 θα είναι μειωμένη κατά 2-3 μονάδες σε σχέση με φέτος, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε προαναγγέλλοντας την επιστροφή του κλιμακίου μετά το καλοκαίρι, όχι για οριζόντια μέτρα αλλά για μέτρα ανάπτυξης με γνώμονα την απομείωση του χρέους.

«Τα επώδυνα είναι πίσω μας», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, στάθηκε στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης από την οποία προέκυψε το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να διανεμηθούν παροχές προς τους πολίτες.

Αναφορικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως πρόκειται για ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας μας να γίνει μια «κανονική οικονομία» και όχι για κάποιο προαπαιτούμενο.

«Τα μέτρα αυτά δεν είναι βάρος που μας επιβλήθηκε. Είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης».

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η τρόικα θα σταματήσει να υπάρχει «με την μορφή που την γνωρίσαμε» ενώ αποκάλυψε πως το πρωτογενές πλεόνασμα προέκυψε κυρίως από την μείωση των δαπανών.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται κατά τα 2/3 από τις δαπάνες και κατά 1/3 από τα φορολογικά μέτρα».

Τέλος, δεσμεύτηκε να θα δοθεί λύση στο ζήτημα του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς και του χρόνου υπολογισμού της επιβάρυνσης, τον οποίον προβλέπει στα 20 χρόνια, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

 

Ακούστε τα ηχητικά

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ