Κρίσιμη έκθεση της Standard & Poor’s για την Ελλάδα

Κρίσιμη έκθεση της Standard & Poor’s για την Ελλάδα

 

«Μεταβατική» χαρακτηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης την έκθεση προόδου για την Ελλάδα που θα δημοσιοποιήσει σήμερα, Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες συναντήσεις του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών κ. Π. Τσακλόγλου και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Στ. Παπαδόπουλου με τους αναλυτές της Standard & Poor’s έχουν γίνει σε πολύ καλό κλίμα και έχουν παρασχεθεί άμεσα όλα τα στοιχεία που ζήτησαν τα στελέχη του οίκου για το χρέος, τα μακροοικονομία μεγέθη και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελικά μεγέθη για το ΑΕΠ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013, ήταν αισθητά καλύτερα από τις μέσες προβλέψεις της Standard & Poor’s, κάτι που αναμένεται να επισημανθεί στην επικείμενη έκθεση.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι θετικές αναφορές για την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στο σκέλος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δύσκολα θα συνοδεύονται από αλλαγή της αξιολόγησης «Β-/Β» που δίνει η Standard & Poor’s στη χώρα μας. Αυτό, διότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας παραμένουν μεγάλα, κάτι που η S&P θεωρεί πρόσκομμα για τη χώρα.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πιο πιθανή μία αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, οπότε η Standard & Poor’s θα ολοκληρώσει τη «μεγάλη» της επισκόπηση για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρουν, η τρέχουσα έκθεση θα έχει «μεταβατικό» χαρακτήρα για δύο λόγους. Αφενός διότι ο αναλυτής της Standard & Poor’s Μάρκο Μέρτσνικ που χρόνια παρακολουθούσε την Ελλάδα αποχώρησε, λόγω προαγωγής και αντικαταστάθηκε από Γαλλίδα αναλύτρια αφετέρου διότι ενδεχομένως να υπάρξει αναβάθμιση στο outlook (προοπτικές) της αξιολόγησης από σταθερό σε θετικό, κάτι, όμως, που δεν θα πρέπει να προεξοφλείται.

Μέχρι σήμερα, το σταθερό outlook αποτυπώνει πως η S&P διαβλέπει την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης σε μία δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή εν μέσω οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων.

Όπως τονίζουν στελέχη με γνώση των αποφάσεων των οίκων αξιολόγησης, εάν Standard & Poor’s κρίνει πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί το πρόγραμμα διάσωσης και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βελτίωση των προοπτικών για βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους, τότε θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε «θετικό» από «σταθερό». Αυτό θα σηματοδοτούσε ότι υπάρχει πιθανότητα, μία στις τρεις, η S&P να προχωρήσει σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της χώρας μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Πηγή: tanea.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ