• Σκληρό παζάρι με την τρόικα

  9:28 μμ, Παρασκευή 14 Μάρ 2014 9:28 μμ, Παρασκευή 14 Μάρ 2014

  Σκληρό παζάρι με την τρόικα

  «Είμαστε σε μια φάση που πρέπει να δούμε σε τι μπορούν να υποχωρήσουν εκείνοι και σε τι θα υποχωρήσουμε εμείς" ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας το κλίμα που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η κυβέρνηση αναζητά πεδία «υποχώρησης», ώστε να διατηρήσει το βέτο που θέτει μεταξύ πολλών άλλων σε αλλαγές στο εργασιακό, στις ομαδικές απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε νέο κύκλο απολύσεων στο δημόσιο το 2015.

  Ξεκίνησε λίγο πριν τις 21:00 μετά από πολύωρη καθυστέρηση η σημερινή διαπραγμάτευση στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ, με το τελεσίγραφο για συμφωνία να λήγει "τυπικά" την Κυριακή, και όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δύο πλευρών, πρώτο στο τραπέζι θα τεθεί το θέμα των τραπεζών και θα ακολουθήσει το εργασιακό, τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης με επίκεντρο τη λίστα ΟΟΣΑ και τα ενεργειακά με επίκεντρο το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της βιομηχανίας, για το οποίο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουμε να τα βρούμε». Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν παρουσία των αρμόδιων υπουργών.

  Οι «κόκκινες» γραμμές και τα … ανταλλάγματα προς τους δανειστές, συζητήθηκαν από το πρωί σε διαδοχικές μαραθώνιες συναντήσεις στο ΥΠΟΙΚ που κράτησαν έως και λίγο πριν την άφιξη της τρόικας. Με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα συναντήθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης και Ενέργειας Γ. Μανιάτης που συνοδευόταν από τον αρμόδιο υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου. Συνάντηση είχαν επίσης η επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου και ο Χρήστος Σκλαβούνης, πρόεδρος του Ταμείου.

  Το κείμενο του μνημονίου, που επεστράφη χθες στην 2ωρη πρώτη συνάντηση της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ, έχοντας τις «διορθώσεις» των δανειστών για τα πεδία διαφωνίας έχει «σκαναριστεί» για να αποφασιστεί ποιες «μάχες» θα επιλέξει να δώσει η κυβέρνηση.

  «Πρέπει να κάνουν και οι δύο πλευρές πέντε βήματα πίσω» ανέφερε πριν τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, «αν θέλαμε να κλείσουμε την διαπραγμάτευση, θα το κάναμε πέντε μήνες πριν, αλλά θα το κάναμε με τους δικούς τους όρους» πρόσθεσε. Η ίδια πηγή προηγουμένως ανέφερε ότι είναι πιθανό να βρεθεί λύση για τα εργασιακά.

  Η στρατηγική που αναπτύσσει το οικονομικό επιτελείο δομείται πάνω στο Πρωτογενές Πλεόνασμα που ανάγεται στην απόδειξη ότι τα έχει καταφέρει δημοσιονομικά. «Τάζει» σύμφωνα με πληροφορίες στην τρόικα έναν ακόμη εφαρμοστικό νόμο «σκούπα» στον οποίο θα περιλαμβάνονται από τράπεζες και μίνι φορολογικό (πρόστιμα, φόρος υπεραξίας, συμψηφισμός χρεών κλπ) έως απελευθερώσεις ΟΟΣΑ, αποκρατικοποιήσεις και όποια άλλα μέτρα).

  Ζητά όμως «λειάνσεις» σε πολλά και μεγάλα ανοικτά μέτωπα στα οποία φέρεται να επιμένουν σθεναρά οι δανειστές. Μεγάλο «αγκάθι» είναι και το κοινωνικό μέρισμα που εξαρτάται και από το αποδεκτό ως «βιώσιμο» πλεόνασμα αλλά και από την διανομή του η οποία όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου πλέον αλλάζει και προς «αναπτυξιακά» μέτρα.

  Πηγή:capital.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα