Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει δρόμο αλλά και… αποτελέσματα

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει δρόμο αλλά και… αποτελέσματα

 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε τη θετική πορεία στην οποία έχουν εισέλθει, λιγότερο ή περισσότερο, όλες οι χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει στο τέλος του έτους και ότι η Ευρωζώνη θα λάβει κατά το δεύτερο εξάμηνο τις αποφάσεις της σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Για την Ελλάδα «μπορεί να υπάρχει ακόμη δρόμος, υπάρχουν όμως και αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στη μορφή και το περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη νέα οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα. Ανέφερε ότι ακούει «αισιόδοξες φωνές» από την πλευρά της Αθήνας πως δεν θα απαιτηθεί νέο Πρόγραμμα και δήλωσε πως αυτό θα ήταν ευκταίο. Αναγνώρισε ότι διαφαίνεται σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας βεβαίως πως αυτό θα επικυρωθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες στο τέλος του Απριλίου.

Ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους υπενθύμισε πως τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 ότι με βάση το υπάρχον Πρόγραμμα και ανεξαρτήτως των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων είναι εφικτή η συρρίκνωσή του περί το 120% του ΑΕΠ το 2022. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα πρέπει να αποφασισθεί αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας να εξετάσουν μέτρα για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που επικυρωθεί τον Απρίλιο η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στην άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό ούτως ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο. Σημείωσε με έμφαση το ζήτημα της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης οι αγορές δεν φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, δεδομένου ότι πέφτουν οι μισθοί χωρίς να πέφτουν οι τιμές. Οι αγκυλώσεις αυτές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς ακόμη για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των κρατικών υπηρεσιών ύδρευσης σημείωσε πως η γενική κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι κατά, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε πως οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να αποτελέσει η ιδιωτικοποίηση τμήμα του Προγράμματος. Ερωτηθείς, τέλος, αν επίκειται η αποχώρηση του ΔΝΤ και η διάλυση του σχήματος της τρόικας έτσι όπως λειτούργησε ως σήμερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως επί του θέματος δεν υπάρχει κοινή θέση των κρατών- μελών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ως σήμερα δράση του ΔΝΤ υπήρξε θετική για την ευρωζώνη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ