Νεόπτωχοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Νεόπτωχοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Οι νεόπτωχοι σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος προέρχονται κατά το 1/3 από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες  οι οποίοι είναι χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Στα πρόθυρα της ασφυξίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Σερρών.

Όπως αναφέρεται στην  ανακοίνωση της συνομοσπονδίας,  ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει μειωθεί, από 840.000 το 2008, σε 700.000 το 2011 και ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 35% ενώ η απασχόληση στους κλάδους που εκπροσωπεί η συνομοσπονδία έχει συρρικνωθεί κατά 750.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε «παράλογη τη νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος ανεβάζουν το πραγματικό συντελεστή από 26% σε 45%» σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε την απόσυρση των υπέρογκων προστίμων που προβλέπονται από τον κώδικα φορολογικής νομοθεσίας τα οποία αυξάνονται σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από 64% έως 364%. Επίσης, ο κ. Καββαθάς ζήτησε:

• Τη θεσμοθέτηση ενός πάγιου, απλού φορολογικού συστήματος τόσο για τη φορολογία του εισοδήματος, όσο και για τους έμμεσους φόρους.

• Την ενσωμάτωση των αρχών αναδιανεμητικής δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα, ώστε να γίνεται σεβαστή η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.

• Την καθιέρωση φοροαπαλλαγών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης ή προχωρούν σε επενδύσεις με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

• Τη μείωση των διοικητικών βαρών που απορρέουν από την υλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

• Την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις από ίδια κεφάλαια.

• Τον εξορθολογισμό των υπερβολικών και παράλογων προστίμων ακόμα και για μικρές παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

• Τέλος, τη θεσμοθέτηση αλλά και εκπόνηση μελετών επίπτωσης για τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων σε κάθε νομοθέτημα που αναφέρεται στη φορολογική πολιτική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ