• Νεόπτωχοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

  10:48 πμ, Δευτέρα 10 Φεβ 2014 10:48 πμ, Δευτέρα 10 Φεβ 2014

  Νεόπτωχοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

  Οι νεόπτωχοι σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος προέρχονται κατά το 1/3 από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

  Στα πρόθυρα της ασφυξίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Σερρών.

  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει μειωθεί, από 840.000 το 2008, σε 700.000 το 2011 και ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 35% ενώ η απασχόληση στους κλάδους που εκπροσωπεί η συνομοσπονδία έχει συρρικνωθεί κατά 750.000 εργαζόμενους.

  Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε «παράλογη τη νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος ανεβάζουν το πραγματικό συντελεστή από 26% σε 45%» σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε την απόσυρση των υπέρογκων προστίμων που προβλέπονται από τον κώδικα φορολογικής νομοθεσίας τα οποία αυξάνονται σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από 64% έως 364%. Επίσης, ο κ. Καββαθάς ζήτησε:

  • Τη θεσμοθέτηση ενός πάγιου, απλού φορολογικού συστήματος τόσο για τη φορολογία του εισοδήματος, όσο και για τους έμμεσους φόρους.

  • Την ενσωμάτωση των αρχών αναδιανεμητικής δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα, ώστε να γίνεται σεβαστή η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.

  • Την καθιέρωση φοροαπαλλαγών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης ή προχωρούν σε επενδύσεις με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

  • Τη μείωση των διοικητικών βαρών που απορρέουν από την υλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

  • Την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις από ίδια κεφάλαια.

  • Τον εξορθολογισμό των υπερβολικών και παράλογων προστίμων ακόμα και για μικρές παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

  • Τέλος, τη θεσμοθέτηση αλλά και εκπόνηση μελετών επίπτωσης για τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων σε κάθε νομοθέτημα που αναφέρεται στη φορολογική πολιτική.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα