Στουρνάρας:Υπολογίζουμε σωστά το πρωτογενές πλεόνασμα

Στουρνάρας:Υπολογίζουμε σωστά το πρωτογενές πλεόνασμα

 

Απάντηση στον επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ράντερμαχερ που αμφισβήτησε τον τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι το πλεόνασμα υπάρχει και θα επιβεβαιωθεί.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.

“Το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως σύμφωνα με τα στοιχεία και με τους κανόνες που υπάρχουν. Και θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει η Eurostat. Δηλαδή, αν δείτε τους προηγούμενους μήνες, κάθε μήνα που κάναμε ανακοίνωση δίναμε και πως θα ήτανε βάσει της Eurostat και πως θα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ λιγότερο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαρούν πάρα πολύ, και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες” αναφέρε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας γιατί ο κ. Ράντερμαχερ λέει ότι οι υπολογισμοί της ελληνικής κυβέρνησης είναι στον αέρα, είπε: “Ελπίζω να μην είπε κάτι τέτοιο, γιατί εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι’ αυτό”.

“Το 2013 υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που υπολογίζεται το πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό” σημείωσε.  Επ’ αυτού πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ενημέρωσε τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Φρανκφούρτη και συζήτησαν για θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής.


 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ