FT: Εισαγγελέας ερευνά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

FT: Εισαγγελέας ερευνά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Στο “στόχαστρο” του εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη έχει μπει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη χώρα μας και αναφέρεται πως η έρευνα του εισαγγελέα άρχισε λίγο καιρό μετά τη μεταβίβαση του 33% των μετοχών της εταιρείας στην Emma Delta, αντί του ποσού των 650 εκατ. ευρώ.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε για να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της έναντι του ΔΝΤ και το αντίτιμο που εισπράχθηκε μπήκε στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με τη σειρά του “τρέχει” να πιάσει στόχο εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Η έρευνα, απ’ ότι αναφέρουν οι FT, εστιάζει στη διαφάνεια των διαδικασιών και στη σύγκρουση συμφερόντων, ενώ γίνεται αναφορά σε “ασυνήθιστη” κίνηση στη Βουλή, πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την κοινοπραξία που πήρε το πακέτο των μετοχών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τον Απρίλιο πέρασε διάταξη η οποία “πάγωνε”, μέχρι τον περασμένο μήνα, τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία ελέγχους στο πόθεν έσχες των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Διάταξη που ψηφίστηκε πριν καταρτιστεί η τελική λίστα με τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή την Emma Delta και το αμερικανικό hedge fund Third Point.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 33% του ΟΠΑΠ πέρασε τελικά στα χέρια του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Jiri Smecj που ελέγχει την Emma Delta και του Δημήτρη Μελισσανίδη που ελέγχει «κυπριακή εταιρεία», αλλά εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της Emma Delta. Oι υπόλοιποι μέτοχοι είναι «το τσέχικο επενδυτικό group KKCG, η ρωσικών συμφερόντων τράπεζα ICT, η σλοβάκικη J&T Finance και ο Χρήστος Κοπελούζος, υιός του γνωστού επιχειρηματία και αντιπροσώπου της Gazprom στην Ελλάδα».

Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις “περιπέτειες” που είχε τη δεκαετία του 1980 ο κ. Μελισσανίδης, ωστόσο διευκρινίζεται πως έχει απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, πλην δύο περιπτώσεων, για τις οποίες τελικά πλήρωσε πρόστιμα.

Νύξη γίνεται και στην αντιπαράθεση του επιχειρηματία με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και την έντονη κριτική του τελευταίου για τη χορήγηση στην ΑΕΚ του ποσού των 1,9 εκατ. ευρώ, έπειτα από απόφαση του ΟΠΑΠ, αν και η κατηγορία στην οποία αγωνίζεται ο σύλλογος (Football League 2) δεν “δικαιολογεί” τέτοιο ύψος χορηγίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ