Κάρας: Η τρόικα πρέπει να φέρει εις πέρας το έργο της

Κάρας: Η τρόικα πρέπει να φέρει εις πέρας το έργο της

 

Την εκτίμηση ότι η τρόικα πρέπει να φέρει εις πέρας το έργο της σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο εξέφρασε ο επικεφαλής της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, που διερευνά τον ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας, Ότμαρ Κάρας, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντι Πρέσε”, η οποία, σε δημοσίευμά της με τίτλο “Τώρα έρχεστε στην Αθήνα;”, αναφέρεται στα αποτελέσματα της επίσκεψης της επιτροπής στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο κ. Κάρας θεωρεί ότι σε μια «συνέλευση» μετά τις Ευρωεκλογές πρέπει να συζητηθεί ένα δημοκρατικά κατοχυρωμένο διάδοχο μοντέλο της τρόικας, καθώς και η απαραίτητη προς τούτο αλλαγή συνθηκών, δείχνοντας τη δική του προτίμηση στην ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στη βάση της εμπειρίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο ίδιος δεν θέλει να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, θεωρεί όμως ρεαλιστικό πως θα υπάρξει ένα τέτοιο μοντέλο στο τέλος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωκοινοβουλίου, το 2019.

Επισημαίνοντας -όπως και στον υπότιτλο του δημοσιεύματός της- την «ψυχρή» αρχικά υποδοχή της επιτροπής στην Αθήνα, η εφημερίδα παραθέτει στην αρχή το ερώτημα με το οποίο, όπως σημειώνει, η επιτροπή βρέθηκε αντιμέτωπη το βράδυ της Τετάρτης στην ελληνική Βουλή: «Τώρα έρχεστε στην Αθήνα, έπειτα από τέσσερα χρόνια τραγωδίας που προκλήθηκε από τα διεθνή προγράμματα μεταρρυθμίσεων, μόνον τώρα λοιπόν σκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ελλάδα;”.

Στην απάντησή του ο Ότμαρ Κάρας επισήμανε ότι ήδη το Μάρτιο του 2011 επισκέφθηκε πρώτη φορά την Ελλάδα με εντολή του Ευρωκοινοβουλίου για να αναλύσει τις αιτίες της βαριάς κρίσης της χώρας.

Αυτή τη φορά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η διήμερη επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αποστολής αφορούσε την επί τόπου ανάλυση του έργου της τρόικας και στις συναντήσεις με τους περισσότερους συνομιλητές από τον πολιτικό και τραπεζικό τομέα – μεταξύ άλλων με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας – υπήρξε συμφωνία στο ότι την τρόικα θα πρέπει να διαδεχθεί επιτέλους ένα εργαλείο στη βάση του κοινοτικού Δικαίου.

Στη συνέχεια γίνονται αναφορές στην κριτική που ασκήθηκε από βουλευτές, πως από τότε που εφαρμόζονται τα προγράμματα βοήθειας η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνία, ενώ προστίθεται πως άλλωστε η κρίση έχει πλήξει τόσο βαριά την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα, με έναν στους τέσσερις να είναι άνεργος και την ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών, να αγγίζει το 60%.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ