Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους φορολογικούς συντελεστές

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους φορολογικούς συντελεστές

Τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σύμφωνα με τα  στοιχεία της έκθεσης  του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει 7πλασιαστεί ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο φόρος στα ακίνητα  καθώς και ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Φέτος ο φόρος θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές σε σχέση με το 2010!

Η έκθεση αναφέρει  αποτυχία  από δημοσιονομικής πλευράς το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φορών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που κρίνεται πως στέρησε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης από αρκετά νοικοκυριά ενώ  αναφέρεται ότι η σημαντική αύξηση του κινδύνου φτώχειας αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες και όχι το σύνολο του πληθυσμού, ωστόσο οι ομάδες αυτές αντιστέκονται σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Την σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά «μέτωπα», αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αποσπασματικό και ελλιπή τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής .

Στα θετικά, η έκθεση καταγράφει τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιοτήτων και υψηλού κοινωνικού κόστους.

Τονίζει όμως ότι δεν προωθούνται οι αρχικές αλλαγές που χρειάζονται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στη γραφειοκρατία, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην αγορά, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με τις αβεβαιότητες του προγράμματος, η έκθεση αναφέρει τα στοιχεία πόλωσης που εμφανίζει το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας, το οποίο διακυβεύει την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ενώ  χαρακτηρίζει «αγκάθι» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια, λόγω των πολύ υψηλών επιτοκίων.

 

Πηγή: sknews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ