“Πετάει” η γερμανική οικονομία

“Πετάει” η γερμανική οικονομία

 

Απροσδόκητα υψηλός —ο υψηλότερος των τελευταίων δυόμισι ετών— εμφανίζεται ο δείκτης επενδυτικής πίστης στην Γερμανία, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, ο δείκτης έφθασε τις 110,6 μονάδες, ενώ τον Δεκέμβριο βρισκόταν στις 109,5 μονάδες. «Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2012», εξήγησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, προσθέτοντας ότι «οι προσδοκίες για τις μελλοντικές εξελίξεις έφθασαν στο πιο αισιόδοξο σημείο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, γεγονός που αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη έναρξη της χρονιάς».

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση, σχολιάζοντας τα στοιχεία του Ifo, σημείωσε ότι η θετική εικόνα συμφωνεί με τις δικές της προβλέψεις για σταθερή οικονομική ανάπτυξη. «Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση αλλά και στις αυξημένες εξαγωγές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι οι επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης θα δοθούν στην δημοσιότητα στις 12 Φεβρουαρίου. Ήδη πάντως το περιοδικό Der Spiegel κάνει λόγο σε δημοσίευμά του για αναθεώρηση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης επί τα βελτίω, από το 1,7% στο 1,8% για το 2014, ενώ και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών (BDI) έχει προβλέψει ότι, εάν οι επενδύσεις αυξηθούν και η Ευρωζώνη σταθεροποιηθεί, η ανάπτυξη στην Γερμανία μπορεί να φθάσει και το 2%.

Την ίδια ώρα η Bundesbank, στην μηνιαία έκθεσή της, αναφέρει ότι προβλέπει η οικονομική ανάπτυξη να φθάσει στο υψηλότερο σημείο της μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, καθώς ο βιομηχανικός τομέας αποκτά νέα ώθηση. Τα καλά νέα, επισημαίνεται, αφορούν τόσο τον τομέα της παραγωγής όσο και αυτόν των εξαγωγών.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ