Στο «στόχαστρο» Αργεντινού μεγιστάνα τα ελληνικά αεροδρόμια

Στο «στόχαστρο» Αργεντινού μεγιστάνα τα ελληνικά αεροδρόμια

 

Τα ελληνικά αεροδρόμια μπαίνουν στο «στόχαστρο» του Αργεντινού δισεκατομμυριούχου Εντουάρντο Γιουρνεκιάν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως γράφει το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, η εταιρεία του μεγιστάνα, Corporate America, θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα κατά την κρίση.

Συγκεκριμένα, ο ανιψιός του Εντουάρντο, Μάρτιν Γιουρνεκιάν, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων της Corporate America, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Νταβός, ότι η μονάδα θα υποβάλει προσφορές για 21 ελληνικά αεροδρόμια. «Θα είμαστε πολύ επιθετικοί σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε:

«Έχουν ανοίξει πολλές ευκαιρίες μετά την κρίση».

Η εταιρεία Corporate America, η οποία διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια παγκοσμίως, πρόκειται να αποκτήσει αυτήν την εβδομάδα ποσοστό 23% του αεροδρομίου τις Πίζας στην Ιταλία, ενώ προσπαθεί παράλληλα να ολοκληρώσει σχέδιο για την ενοποίηση των αεροδρομίων της Τοσκάνης με την προσθήκη του αεροδρομίου της Φλωρεντίας.

Όπως αναφέρουν τα ίδια τα στελέχη του ομίλου της Corporate America, η οποία έχει έσοδα 1,2  δισ δολάρια το χρόνο, «η αποστολή μας είναι η ανάπτυξη στην Αμερική και την Ευρώπη, με έμφαση στη Μεσόγειο. Εμείς επενδύουμε σε έργα με στόχο τη διατήρηση τους και τον διαχειριστικό τους έλεγχο».

 

Ποιος είναι ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν

Ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1932 από Αρμένιους γονείς. Η οικογένεια του είχε εργοστάσιο υφαντουργίας, η οποία άκμασε στην Αργεντινή και έγινε ένας από τις πιο σημαντικούς προμηθευτές της διεθνούς εταιρείας αθλητικών ειδών Puma. Ωστόσο η εταιρεία όπως και πολλές άλλες στην Αργεντινή κατέρρευσε. Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να πτοήθηκε αφού αμέσως αναζήτησε την επόμενη ευκαιρία και το 1988 αγόρασε τότε ένα κανάλι της καλωδιακής τηλεόρασης «Cablevision». Η επένδυση του γινόταν όλο και πιο προσοδοφόρα και ο Γιουρνεκιάν το 1994 πούλησε το 51% των μετοχών στη μέχρι τότε η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου της Αργεντινής την Tele – Communications για 350 εκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέχεια ήρθαν οι επενδύσεις στα αεροδρόμια, αλλά και στην Αρμενία. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2001, ο Γιουρνεκιάν και η Corporación América υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης 30 ετών με την αρμενική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Διεθνούς Αερολιμένα Zvartnots, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αρμενίας . Μάλιστα η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού που αναβάθμισε το αεροδρόμιο στα διεθνή πρότυπα . Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 50 εκατομμύρια δολάρια .Παράλληλα ο Γιουρνεκιάν επένδυσε εκατομμύρια δολάρια στον τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της Αρμενίας.

Και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δεν σταμάτησε εκεί αφού ο Γιουρνεκιάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Σήμερα ο Γιουρνεκιάν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αργεντινής με προσωπική περιουσία που το Forbes υπολογίζει στο 1,8 δισ δολάρια. Η εταιρεία συμμετοχών του δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους. Μεταξύ άλλων διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, είναι μεγαλομέτοχος της υπηρεσίας ταχυδρομείων της Αργεντινής, εκμεταλλεύεται 250.000 εκτάρια γης για την παραγωγή κρασιού, δημητριακών, και ελαιόσπορου.

Ο ίδιος δεν έχει παντρευτεί, δεν έχει παιδιά και κληρονόμοι του είναι τα ανίψια του, Μάρτιν και Χιούγκο Γιουρνεκιάν, οι οποίοι εργάζονται μαζί του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ