• Τι λέει ο Στουρνάρας για Λαγκάρντ και Τόμσεν

  9:33 πμ, Παρασκευή 10 Ιάν 2014 9:33 πμ, Παρασκευή 10 Ιάν 2014

  Τι λέει ο Στουρνάρας για Λαγκάρντ και Τόμσεν

  Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδα πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστές όσον αφορά στις απαιτήσεις τους, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας σε συνέντευξή του στους Financial Times (F.T.) ότι η αποδυναμωμένη κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την έγκριση από το κοινοβούλιο σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

  Ο κ. Στουρνάρας, στη συνέντευξή του αναφέρει ότι αν και η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να υλοποιεί τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις όπως τη βελτίωση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οι φιλοδοξίες για μεγάλες νομοθετικές αλλαγές ίσως θα πρέπει να μετριαστούν.

  «Η πλειοψηφία είναι πολύ αδύναμη. Γι΄αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δηλώνει ο έλληνας υπουργός και κάνει αναφορά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», σημειώνει.

  Η τρόικα τρομάζει τον κόσμο

  Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας γίνεται ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με το διαπραγματευτικό στιλ της τρόικας τα στελέχη των δανειστών μας ότι υιοθετούν μια «μαξιμαλιστική προσέγγιση» όταν είναι στην Αθήνα, που τρομάζει τόσο τις αγορές, όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

  «Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες», δηλώσει ο υπουργός. «Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε ακόμη και από τα κέρδη που κατέγραφαν τα καταστήματα. Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

  Η εφημερίδα κάνει αναφορά στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος πριν την έναρξη της προεδρίας της Ε.Ε. σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2013.

  Όμως, όπως αναφέρουν οι F.T., οι διαφορές με την τρόικα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τις ανολοκλήρωτες οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρέτειναν την αξιολόγηση και οι σχέσεις έχουν διαμορφωθεί αρνητικά σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί κάτι αντίστοιχο από το αποκορύφωμα της κρίσης.

  Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι ο «βαθμός συμμόρφωσης είναι ακόμα χαμηλός», αλλά επέμεινε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εκκρεμότητα μπορούν να ολοκληρωθούν με διοικητικές πράξεις και όχι μέσω της Βουλής.

  Σύμφωνα με τον ίδιο τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα είναι ο νέος νόμος για τα ακίνητα και η αλλαγή της νομοθεσίας για της κατασχέσεις που πέρασαν από το κοινοβούλιο το 2013.

  Φοβάται να ζητήσει αλλαγή της νομοθεσίας για μαζικές απολύσεις

  Οι F.T. κάνουν αναφορά και στις απαιτήσεις της τρόικας από την Αθήνα για αλλαγή της νομοθεσίας που θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις.

  Ο τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνει το γεγονός ότι η δικομματική κυβέρνηση υπέστη απώλειες κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το φόρο στα ακίνητα και τις κατασχέσεις και πως δεν θέλει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να αλλάξει το νόμο υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

  «Είναι αλήθεια έως τώρα στην Ελλάδα είναι έντονο το φαινόμενο το πελατειακού κράτους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν αλλάξει και πολλά που πρέπει να αλλάξουμε» δηλώνει και προσθέτει: «Τώρα, εάν οδηγήσουμε ένα τέτοιο θέμα στη Βουλή, τη στιγμή που η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό».

  Για το κούρεμα του χρέους

  Το άρθρο συνεχίζει με αναφορές για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και το ενδεχόμενο ανακούφισης από το χρέος με πιθανό ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, σχολιάζοντας ότι ορισμένοι έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, να προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι μπορεί να πέσει χωρίς μια σημαντική αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των δανείων.

  Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις δίνοντας έμφαση σε άλλους τρόπους να μειωθεί το ελληνικό χρέος, περιλαμβανομένων των αυξημένων πλεονασμάτων και της βελτίωσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

  Ενώ για ένα «κούρεμα» του χρέους ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αντιστάθηκε σε πιέσεις που δέχθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν για να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αποδεχθούν απώλειες από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

  «Ο Πολ Τόμσεν και η Κριστίν Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους…Είπα: εντάξει, αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που δεν γίνεται. Ο Σόιμπλε μου είπε, "Γιάννη ξέχνα το". Οπότε δεν μπορεί να γίνει, εγώ λοιπόν τι μπορώ να κάνω;».

  Πηγή: naftemporiki.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα