• Πληρώνουμε 43% επάνω το φυσικό αέριο

  12:11 μμ, Τετάρτη 18 Δεκ 2013 12:11 μμ, Τετάρτη 18 Δεκ 2013

  Πληρώνουμε 43% επάνω το φυσικό αέριο

  «Ο Έλληνας καταναλωτής και η ελληνική επιχείρηση πληρώνει κατά 43% υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την απάντηση της Κομισιόν στον Νίκο Χουντή, ο οποίος υπέβαλε τη σχετική ερώτηση.

  «Ενώ ο Γερμανός καταναλωτής πληρώνει το φυσικό αέριο, 6,48 cEUR (σεντ του ευρώ)/kWh, ο Γάλλος 6,82 cEUR/kWh και ο Βούλγαρος 5,56 cEUR/kWh, ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 10,17 cEUR/kWh. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου από την Κουμουνδούρου.

  «Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού ζητούσε πληροφορίες για τις έρευνες που διεξάγει η Κομισιόν για την εταιρεία Gazprom, έθετε το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ευρώπη, ζητώντας από την Κομισιόν να τον «ενημερώσει για τη μέση χονδρική και λιανική τιμή του φυσικού αερίου σε όλες της χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα», καθώς επίσης, να εξηγήσει τους λόγους για τις «σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου» στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

  «Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, στην απάντησή του, παραθέτει στοιχεία από τις τριμηνιαίες εκθέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου και ενέργειας, στα οποία καταγράφεται ότι στην Ελλάδα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το φυσικό αέριο πουλιέται, κατά 43% ακριβότερα, τόσο στους οικιακούς καταναλωτές, όσο και στην βιομηχανία, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

  Λέει συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι «Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 για την ΕΕ-27 ανέρχονταν σε 4,04 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,64 – 7,00 cEUR/kWh) για τους βιομηχανικούς καταναλωτές (εκτός ΦΠΑ) και 7,10 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,74 – 12,68 cEUR/kWh) για τα νοικοκυριά . Αντίθετα, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τιμές για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν κατά 5,79 cEUR/kWh και κατά 10,17 cEUR/kWh, αντίστοιχα, υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ».

  Στην ίδια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εμφανίζεται πίνακας με τις τιμές λιανικής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, στον οποίο η Ελλάδα κατακτά την τρίτη θέση στις πιο υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, με 10.17 cEUR/kWh, όταν στη Βουλγαρία πωλείται με 5.56 cEUR/kWh, στη Γερμανία 6.48 cEUR/kWh και στην Πολωνία 5.76 cEUR/kWh.

  Οι μόνες χώρες που παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά από την Ελλάδα (10.17), είναι η Σουηδία (12.68) και η Δανία (10.83).

  Ο Επίτροπος Αλμούνια, απαντώντας στο ερώτημα για ποιους λόγους υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «σε επίπεδο χονδρικής, μεταξύ των σημαντικών παραγόντων διαφοροποίησης περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι δυνατότητες επιλογής διαφορετικών οδών εφοδιασμού και προμηθευτών. Σε επίπεδο λιανικής, η φορολογία αποτελεί σημαντικό στοιχείο».

  Καταλήγοντας στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνες για την ενδεχόμενη παραβίαση κοινοτικών κανόνων από την εταιρεία Gazprom».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα