Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Μια δύσκολη φάση τελείωσε για την Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και μια ακόμη πιο δύσκολη ξεκινά τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στις 10 του μήνα, οπότε και επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα.

Ο τρίτος έλεγχος του δεύτερου οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε χθες μετά από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης πάνω σε θέματα που θα έπρεπε να είχαν κλείσει από τον Ιούλιο. Το eurogroup, ο πρόεδρός του, το EWG και ο EFSF επιχαίρουν που έφυγε από τον ορίζοντα ένα βάρος, όμως η πικρή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να εφαρμόσει, δοκιμάστηκε πολιτικά και τελειώνει τη χρονιά έχοντας χάσει την δόση του τελευταίου τριμήνου ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Τα δε θέματα που παραμένουν ανοιχτά κάνουν το λουκέτο των ΕΑΣ και την πρώτη κινητικότητα να ωχριούν:

• η χώρα έχει καταθέσει μονομερώς προϋπολογισμό, χωρίς την έγκριση της τρόικας για πρώτη φορά στην ιστορία του μνημονίου,

• ο προϋπολογισμός αυτός, παρά τον χαρακτήρα αυστηρής λιτότητας που έχει υπολείπεται του στόχου και παρουσιάζει δημοσιονομικό κενό,

• εκκρεμούν σοβαρότατες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό,

• από το τέλος του έτους πρέπει να απελευθερωθούν οι απολύσεις και

• αν δεν νομοθετηθεί η άρση των πλειστηριασμών με τρόπο που θα εγκρίνει η τρόικα το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στη χώρα είναι αβέβαιο.

Εκτός από τα μεγάλα μέτωπα μένει να διευθετηθεί και να εκτελεστεί η δεύτερη φάση της κινητικότητας με επιπλέον 12.500 υπαλλήλους, να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας για το μέλλον, να απολυθούν 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι το 2014 και δη κατά τους πρώτους μήνες (αν έχουν απολυθεί ήδη οι 4000 του 2013) να εντοπιστούν και να καταργηθούν φορείς του δημοσίου, οργανισμοί, δομές και ΔΕΚΟ που κρίνονται μη απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους και να εντοπιστεί το δημοσιονομικό κενό και για το 2015.

Από την αρχή του επομένου έτους η κυβέρνηση θα μπει στην ακόμα πιο δύσκολη φάση να πρέπει να λύσει όλα τα παραπάνω, με την κοινωνία στα κάγκελα, τα περιστατικά εξόφθαλμης ανέχειας να πολλαπλασιάζονται και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις να είναι ακόμα από τις πλέον υψηλές στην ΕΕ με την χειρότερη αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Οι εταίροι, το ΔΝΤ και οι ελεγκτές που κατεβαίνουν στην Ελλάδα κάθε τρίμηνο ξέρουν πολύ καλά ότι το κράτος δαπανά τεράστια ποσά σε ανούσιες δομές, συντηρεί αναποτελεσματικές υπηρεσίες, κινείται ανάμεσα στην υπο – στελέχωση και την υπέρ – στελέχωση, δεν έχει εξορθολογίσει τη λειτουργία του και κλείνει την πόρτα στην επιχειρηματικότητα.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα δεν έρχεται ποτέ, οι χιλιάδες διατάξεις, οι υποσημειώσεις και οι εξαιρέσεις μοιράζουν την πίτα των φορολογικών εσόδων παντελώς άδικα φορτώνοντας μόνο αυτούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν και ουδείς έχει τη διάθεση να σπάσει τους δεσμούς με τις ομάδες πίεσης.

Το σκηνικό είναι τόσο ζοφερό που μόνο στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας μπορεί να συζητηθεί καθώς οι αγορές καραδοκούν και η κοινή γνώμη των εταίρων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Ο φόρτος του έργου που πρέπει να συντελεστεί για να τελειώσει ο τέταρτος έλεγχος είναι τέτοιος που θεωρείται αδύνατον να ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου η δόση των 4,9 δισ. θα κατατμηθεί, όπως ακριβώς και η προηγούμενη.

Ο Γ. Στουρνάρας ευελπιστεί ότι θα έχει μια συμφωνία στις 27 Ιανουαρίου. Στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές δεν διακρίνονται από την ίδια αισιοδοξία, δείχνοντας προς τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Η δε χώρα αντέχει χωρίς δόση ως τον Μάιο οπότε και λήγουν υποχρεώσεις 5,4 δισ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ακροβατήσει ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες και τις απαιτήσεις του προγράμματος που έχει υπογράψει (και όχι όπως λένε της τρόικας) για να φτάσει αλώβητη ως τις ευρωεκλογές και σε αυτό δεν θα συμβάλει σε καμία περίπτωση η διαφαινόμενη πρόθεση για μονομερή νομοθέτηση.

Στα αυτιά των Βρυξελλών φτάνουν τις τελευταίες μέρες πληροφορίες από την Αθήνα για νομοθέτηση (πχ για το ΦΠΑ και αλλού) όπως λένε «με την ανοχή της τρόικας». Το real.gr έθεσε ένα και μοναδικό ερώτημα σε έμπειρο κοινοτικό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα καλά: «ανοχή σημαίνει και χρηματοδότηση;» Η απάντηση που έλαβε δεν αφήνει και πολλά περιθώρια: «όχι». Συμπλήρωσε δε πως «στο μνημόνιο κατανόησης δεν υπάρχει ανοχή, αλλά έλεγχος και συμμόρφωση».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ