Στουρνάρας: Τελείωσε μία δύσκολη φάση

Στουρνάρας: Τελείωσε μία δύσκολη φάση

 

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Euroworking Group εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Τελείωσε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά τα προαπαιτούμενα ήταν «πρωτόγνωρα» για τη χώρα, με δυσκολότερο όλων τα ΕΑΣ. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, επίσης, ότι σημαντικό ρόλο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έπαιξε η άριστη συνεργασία με όλα τα υπουργεία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μεταξύ 10-20 Ιανουαρίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι έχουν γίνει «βήματα σύγκλισης» σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ΕΑΣ, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι ήταν ένα σύνθετο θέμα, λόγω και των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρεία, αλλά και επειδή έπρεπε να πεισθεί η Τρόικα ότι τα ΕΑΣ πρέπει να παραμείνουν ζωντανά.

«Νομίζω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη το Δεκέμβριο του 2014».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, η τελική συμφωνία με την Τρόικα για τα ΕΑΣ προβλέπει αναδιάρθρωση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας τους με 3 εργοστάσια ως το τέλος του 2014 και τη δυνατότητα εξαγωγών. Το σχέδιο που συμφωνήθηκε προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, έως το Μάιο, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος. Το πολιτικό θα οδηγηθεί σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί. Επιπλέον, συμφωνήθηκε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (από περίπου 800 υπάλληλοι θα παραμείνουν οι 500), το κλείσιμο ενός εργοστασίου και η μετεγκατάσταση ενός δεύτερου χωρίς απολύσεις. Αν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα ακολουθήσει τη λύση ΕΛΒΟ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Εντός της εβδομάδας η εκταμίευση της δόσης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ