«Χέρι» στους λογαριασμούς μισθοδοσίας βάζει η εφορία

«Χέρι» στους λογαριασμούς μισθοδοσίας βάζει η εφορία

Τη δυνατότητα της εφορίας να δεσμεύει ακόμη και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, οι οποίοι προορίζονται για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων τους, κάθε φορά που θα εντοπίζει φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ στον ΦΠΑ ή συναλλαγές με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει διάταξη-βόμβα η οποία περιελήφθη στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Με την παράγραφο 9 του άρθρου 48 του πολυνομοσχεδίου ενσωματώνονται στο νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, τα οποία λαμβάνονται από τις φορολογικές αρχές στις περιπτώσεις που εντοπίζουν μη καταβολή ποσών ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ ή συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ με πλαστά ή εικόνα τιμολόγια.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται στο ισχύον σήμερα άρθρο 14 του ν. 2523/1997, προβλέπουν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων τόσο της επιχείρησης όσο και των φυσικών προσώπων που είναι υπεύθυνα έναντι των φορολογικών αρχών για την εκπροσώπηση της επιχείρησης.

Ωστόσο, η νέα διάταξη, η οποία ενσωματώνονται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, διαφέρει σημαντικά από την ισχύουσα σήμερα διάταξη για τη «διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου». Η βασικότερη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι με βάση την ισχύουσα σήμερα διάταξη του ν. 2523/1997, οι δεσμεύσεις στο 59% των καταθέσεων των επιχειρήσεων δεν μπορούν να επεκταθούν στους λογαριασμούς μέσω των οποίων καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων τους, ενώ η νέα διάταξη επιτρέπει τη δέσμευση του 50% όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ