“Προκάτ” δηλώσεις για τα κρυφά εισοδήματα

“Προκάτ” δηλώσεις για τα κρυφά εισοδήματα

«Μπλόκο» σε κρυφά εισοδήματα από δεύτερη δουλειά ή σύνταξη στήνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων του 2014.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα βάζει στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet «προκάτ» δηλώσεις σε όλους τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και στους «μισθωτούς» οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκια.

Σε αυτές θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τους παρακρατηθέντες και τους αναλογούντες φόρους και τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο μπαίνουν «κρυφοί» μισθοί και συντάξεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζονται σε 400.000 οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δηλώνουν στο σύνολό τους τις πραγματικές αποδοχές τους.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα ποσοστό συνταξιούχων που κυμαίνεται από 5% μέχρι 12%, ανάλογα με το ταμείο ασφάλισης, είτε δεν δηλώνουν καθόλου τη σύνταξή τους είτε δηλώνουν μικρότερο ποσό από αυτό που λαμβάνουν.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν πως τα αδήλωτα εισοδήματα από συντάξεις φθάνουν το 1,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ