Φορολογικές αλλαγές στο παρά πέντε

Φορολογικές αλλαγές στο παρά πέντε

Σε φορολογικές αλλαγές και διευκρινίσεις της τελευταίας στιγμής προχώρησε, την Κυριακή, το οικονομικό επιτελείο. Και όλα αυτά, ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων, όπου το υπουργείο Οικονομικών έχει περιλάβει πλήθος διατάξεων με τις οποίες έρχονται ανατροπές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Με εντολή εισαγγελέα οι έφοδοι της εφορίας

Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ανακοίνωσε από τη Βουλή ότι διορθώνει το άρθρο της διάταξης που αφορά στη δυνατότητα κλιμακίων της εφορίας να εισβάλουν σε σπίτια που έχουν δηλωθεί και ως επαγγελματική στέγη.

Όπως ανέφερε, με προσθήκη, η αναδιατύπωση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα επανέλθει η διάταξη όπως ακριβώς ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και για να υπάρχει είσοδος ελεγκτικών αρχών σε κατοικία που έχει δηλωθεί και επαγγελματική στέγη, θα χρειάζεται η εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που προβλέπεται στο άρθρο 52 παρ. 5 του σχεδίου νόμου για την εξειδίκευση των κατάλληλων δικλείδων για την παρακολούθηση των επαναλαμβανόμενων και μη τιμολογημένων αποθεμάτων, καθώς και των αποθεμάτων που έχουν διακινηθεί και εκκρεμεί η τιμολόγηση, δεν μπορεί να εκδοθεί για νομικούς λόγους πριν ακριβώς ψηφιστεί η διάταξη που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Πάντως, διευκρίνισε ότι είναι αυτονόητο, όμως, ότι με την απόφαση αυτή η οποία θα εκδοθεί αμέσως μετά την δημοσίευση της εξουσιοδοτικής διάταξης και πάντως πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα κενό ως προς τη διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου της φορολογικής διοίκησης στη διακίνηση και ενώ θα υπάρξει αντίθετα, εάν δεν υιοθετηθεί η προτεινόμενη διάταξη, καθώς η πρόληψη για την υποχρεωτική χρήση του δελτίου αποστολής καταργείται στις 31/12/2013 στη βάση του νόμου 4093/2012, οπότε θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε ρύθμιση.

Τον Απρίλιο η υποβολή φορολογικών δηλώσεων από το 2015

Στο μεταξύ, θα ξεκινήσει το 2015, η υποχρέωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Απρίλιο μήνα. Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Απριλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανταποκρίνεται στη διεθνή πρακτική.

«Για το φορολογικό έτος 2014 προβλέπεται ρητά στο άρθρο 26 παρ. 10 του σχεδίου νόμου, ότι η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Άρα, λαμβάνεται μέριμνα για σωστή προετοιμασία της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει το φαινόμενο και η ανάγκη των παρατάσεων. Άρα, για το 2014 δεν υφίσταται θέμα ή μιλάμε από το 2015 και μετά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έκπτωση φόρου και για τα «μπλοκάκια» ανεξαρτήτως ύψους δαπανών

Την ίδια ώρα, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με μπλοκάκι δεν θα χάνουν τελικά τις φοροεκπτώσεις που ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους, στην περίπτωση που οι δαπάνες, τις οποίες δηλώνουν ως επαγγελματικά έξοδά τους ξεπερνούν τα 9.250 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, η φορολόγηση σαν μισθωτών (με έκπτωση φόρου και όχι την κλίμακα φόρου των επιχειρήσεων) όσων παρέχουν υπηρεσίες βάσει συμβάσεως παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν υπερβαίνουν τα τρία (ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα) διατηρείται.

Αυτό που καταργείται, πρόσθεσε, είναι η επιπλέον προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης που απαιτούσε οι ετήσιες επιχειρηματικές δαπάνες που θα εκπίπτουν, να μην υπερβαίνουν το ποσό των 9.250 ευρώ. Η προϋπόθεση αυτή, διαγράφεται, έτσι ώστε να μην διαφοροποιείται η φορολογική μεταχείριση στη βάση του ύψους των επιχειρηματικών δαπανών.

Ξεκαθάρισε ότι η εξαίρεση, όμως, διατηρείται και εφαρμόζεται στη βάση αποκλειστικά αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο αριθμός των φυσικών νομικών προσώπων ή οντοτήτων και το ποσοστό επί του ακαθάριστου εισοδήματος. Με την κατάργησή της επιπλέον προϋπόθεσης, το πεδίο εφαρμογής της εξαίρεσης διευρύνεται, δεν περιορίζεται.

Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις

Αναφορικά με το ζήτημα των αποδείξεων, ο κ. Μαυραγάνης είπε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της υποχρέωσης έκδοσης αποδείξεων λιανικής.

Με άρθρο του σχεδίου νόμου, η υποχρέωση αυτή προβλέπεται ρητά ότι διατηρείται για το 2014. Εάν δεν υιοθετηθεί αυτή η διάταξη, αντίθετα η απόδειξη λιανικής καταργείται στις 31/12/2013, όπως έχει ψηφιστεί με το ν. 4093/2012.

Δεν θα δηλώνονται τα ανείσπρακτα ενοίκια

Νωρίτερα, ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κάποιος υποχρέωση να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με αυτόν τον τρόπο στο επίμονο αίτημα γενναίων εκπτώσεων για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, το οποίο υπέβαλαν οι φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε, πάντως, ότι είναι δύσκολο να υπάρχει άλλη μεταχείριση για τα ακίνητα αυτά, διότι, όπως ανέφερε, είναι δύσκολο να υπάρχει διάκριση ως προς το ποια είναι προς αξιοποίηση, ποια είναι εξοχικά κλπ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ