Διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους

Διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ και να στρωθεί ο δρόμος για την επόμενη αξιολόγηση στις αρχές του 2014. 

Η ανοικτή εκκρεμότητα της αναδιάρθρωσης των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο που μένει να εκπληρωθεί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Έτσι δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να συνεχιστούν οι επισκέψεις των εκπροσώπων του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών επί της οδού Νίκης. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δοθεί λύση στο θέμα των προαπαιτούμενων. 

 

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι έχει υπάρξει μία πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μέχρι σήμερα επέμεναν στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ενώ η ελληνική πλευρά ήταν υπέρ μίας σταδιακής απελευθέρωσης με την εφαρμογή κριτηρίων προστασίας με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και πιθανότατα εισοδηματικά κριτήρια των ιδιοκτητών. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, ήδη έχει υπάρξει συμφωνία σε τρία από τα τέσσερα σημεία των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, η τρόικα δέχεται να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «ιρλανδικό μοντέλο». Έτσι αναμένεται και το 2014 να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. 

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το τέταρτο σημείο που είναι ο δυσκολότερο και αφορά τα κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια, περιουσιακά, εισοδηματικά, κ.λπ., βάσει των οποίων θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Η τρόικα ζητά πολύ αυστηρά κριτήρια και η κυβέρνηση επιμένει σε μεγαλύτερα όρια για την αντικειμενική αξία προκειμένου να προστατευθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αναμένεται να συνεχιστούν εντονότερα την ερχόμενη εβδομάδα και εν συνεχεία έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα που θα επιστρέψει πιθανότατα τον Ιανουάριο. 

Επιπλέον ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί και με τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς το μέτρο λήγει στο τέλος του χρόνου. Έτσι από το 2014 ο ΦΠΑ στην εστίαση θα αυξηθεί και πάλι από το 13% στο 23% εάν δεν υπάρξει εφαρμογή άλλου μέτρου. 

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, όμως, βρίσκεται και η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών συζήτησε το θέμα της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων μαζί και με την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι επικεφαλής του υψηλόβαθμου κλιμακίόυ στάθηκαν στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους διαγωνισμούς και φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει το ΤΑΙΠΕΔ. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο ΤΑΙΠΕΔ που θα μπορεί να προχωρά σε έκδοση μετοχών, δικαιωμάτων αγοράς και μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων. Παράλληλα θα προβλέπεται και ο ορισμός ενός αντιπροέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μην μπλοκάρουν οι αποφάσεις. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ