Σαρωτικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Σαρωτικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η έκθεση για τον ΕΟΠΥΥ που πήρε το «πράσινο φως» του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και θέτει 8.500 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Θα παραμείνουν στον οργανισμό μόλις 1.100 άτομα που θα είναι κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι που θα στελεχώσουν τις κεντρικές υπηρεσίες και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών η κυβέρνηση προχωρά με τις αλλαγές στην υγεία και ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί ότι η μεταρρύθμιση θα συνεχίσει χωρίς τους γιατρούς. Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει αυστηρό κεντρικό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, ενώ θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος. Οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ θα περάσουν πλέον στο ΕΣΥ.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση

Θολό παραμένει, όμως, το τι θα γίνει με τους γιατρούς, δηλαδή ποιες ειδικότητες χρειάζονται και ποιες θα είναι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Αυτό συνέβη γιατί τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι’ αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας φέρεται να επιμένει ότι όσοι ενταχθούν στο ΕΣΥ αναμένεται να υπογράψουν συμβόλαια πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν συζητά με απεργούς και κάλεσε τους γιατρούς να καταλάβουν ότι δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις αλλά για δουλειά. «Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κοινωνία είναι με το μέρος του υπουργείου Υγείας. «Αυτές οι 20 ημέρες απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε εμάς το απέδειξαν περίτρανα – ότι η κοινωνία είναι στην πραγματικότητα εντελώς μαζί μας. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό που η κοινωνία είναι μαζί μας. Φανταστείτε ότι σήμερα έχουμε πάρει μια τρομερή απόφαση, την αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρυθμίσεως και άρα την, σε λίγες μέρες, διαθεσιμότητα 8.500 ανθρώπων» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «Εδώ είμαστε για να παρουσιάσουμε όλο το πρόγραμμα «Υγεία εν Δράσει» με τον WHO, τον Γερμανό Υπουργό, την Task Force, τον Γενικό Γραμματέα που είναι μαζί μας, με τους ξένους ειδικούς. Δυο χρόνια πριν αν κάναμε το ίδιο πράγμα έξω θα είχαμε 500.000 κόσμο και θα φώναζε. Τώρα δεν είναι κανείς».

Σήμερα αποφασίζουν οι γιατροί

Μετά τις νέες εξελίξεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούνται σήμερα να συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί που του ΕΟΠΥΥ προκήρυξαν απεργία μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Με ανακοίνωση της χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ άφησε αιχμές για την στάση του Άδωνι Γεωργιάδη και έκανε λόγο για φαινομενική υπαναχώρηση του υπουργού από το σενάριο των άμεσων απολύσεων. «Η φαινομενική υπαναχώρηση του Υπουργού από το σενάριο των αμέσων απολύσεων και η πρόταση δήθεν για ένταξη των γιατρών σε καθεστώς Π.Α.Α. αποτελεί ελιγμό για εξαναγκασμό σε αποχώρηση (και εμμέσως σε αυτοαπόλυση) των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ με τους δυσμενέστατους και ασύμφορους όρους ένταξης που προβλέπεται να τεθούν» ανέφερε η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η απεργία των γιατρών τρομοκρατεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αποτέλεσμα να αναζητά τρόπους διάσπασης με διλήμματα ή συγχύσεις. «Οι γιατροί δεν παραπλανούνται από διασπαστικά σενάρια ή οποιουδήποτε απεργοασπαστικούς μηχανισμούς, ούτε διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία πρόκειται να αφανίσει τους λειτουργούς της υγείας και να εκποιήσει τη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία», τόνισε η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ