Κλείνει το θέμα των ΕΑΣ

Κλείνει το θέμα των ΕΑΣ

Το τελικό «ok» της τρόικας αναμένει το οικονομικό επιτελείο για την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών συστημάτων, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση για τα ΕΑΣ βρίσκεται σε καλό δρόμο και δεν αποκλείεται η δόση να εκταμιευθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Η τρόικα φθάνει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και στις 3 το μεσημέρι έχει συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Για τα ΕΑΣ η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό σε εμπορικό και στρατιωτικό τμήμα. Το πρώτο θα διαλυθεί και το στρατιωτικό σκέλος θα παραμείνει με εξαγωγική δραστηριότητα για έναν χρόνο όταν και θα επαναξιολογηθεί.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν και οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τον φόρο ακινήτων, που θα έπρεπε με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα να έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και πλέον τα περιθώρια στενεύουν.

Επιπλέον θα συζητηθεί και το πάγιο αίτημα της τρόικας να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει ελεγχόμενη απελευθέρωση με την εισαγωγή εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων προκειμένου να προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ευπαθών ομάδων.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας και να μην χρειαστεί τελικά να καταφύγει στη μονομερή κατάθεση τροπολογίας για την παράταση του νόμου για την προστασία των δανειοληπτών που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Για τον Ιανουάριο μετατίθενται τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων που είναι η άρση του ορίου για τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπως ζητεί η τρόικα και το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να λάβει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. «Έχω εξηγήσει τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Νομίζω πως ακούσατε τον πρόεδρο του Eurogroup να αναφέρεται στο θέμα αυτό και για την ακρίβεια η τρόικα επιστρέφει ώστε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση λύσης» είπε στο CNBC ο Γιάννης Στουρνάρας.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε χθες ότι η κρίση δεν έχει περάσει και επέμεινε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα για την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στους λάθος υπολογισμούς του Ταμείου που υποτίμησαν την ύφεση από τα μέτρα λιτότητας. «Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας στο ΔΝΤ.

Πρέπει να αναγνωρίζουμε πότε τα πράγματα δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος. Αυτό που είπε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ και είπαμε και εμείς είναι ότι μολονότι συντάξαμε το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη έναν πολλαπλασιαστή 1,7 παρόλα αυτά, θα κάναμε τις ίδιες προτάσεις δεδομένων των στοιχείων και των νέων μεγεθών που ανακύπτουν κάθε τρεις μήνες για την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ