«Το αθηναϊκό δίλημμα των δανειστών»

«Το αθηναϊκό δίλημμα των δανειστών»

 

Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse αφιερώνει ρεπορτάζ για το χθεσινό Γιούρογκρουπ και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως γίνεται συνήθως, και απαριθμεί τους λόγους.

 

«Μόνο με κούρεμα»

«Κατ΄αρχήν τους υπουργούς Οικονομικών απασχολεί ιδιαίτερα η τραπεζική ένωση, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα βασικά της σημεία», υπογραμμίζει. «Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την Tρόικα και την εκεχειρία που έχει συνάψει με την Ελλάδα…O τρίτος αφορά στο ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά κατάφερε να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 800 εκατ. ευρώ…Πρόκειται για καλή είδηση» εκτιμά ο αυστριακός αρθρογράφος για να συνεχίσει:

«Tο πρόβλημα είναι ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και η ετοιμότητά της για μεταρρυθμίσεις είναι αντιστρόφως ανάλογες και η τρόικα δικαιολόγησε το πάγωμα της δόσης με το επιχείρημα ότι οι πρόοδοι των μεταρρυθμίσεων στον διοικητικό και φορολογικό τομέα είναι ελλιπείς».

Ο αυστριακός αρθρογράφος περιγράφει τη διαφωνία με την τρόικα σε σχέση με τη ρύθμιση των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας και τη φορολογία των αγροτών και σημειώνει ότι η Τρόικα δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, όπως παλαιότερα, λόγω του ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, εφόσον οριστικοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα των δανειστών. Και καταλήγει: «Αυτό είναι και το δίλημμα της Τρόικας. Εάν υποχωρήσει, διακυβεύει την αξιοπιστία της, εάν παραμείνει ανυποχώρητη, διακυβεύει την ετοιμότητα για συνεργασία της Αθήνας μετά από έξι χρόνια ύφεσης και ανεργίας στο 27%… Το θέμα είναι ότι χωρίς κούρεμα η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταθεί από μόνη της στα πόδια της. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ένα ακόμη κούρεμα θα πλήξει κυρίως την Ευρώπη».

Κούρεμα στο βάθος του τούνελ βλέπει και ο αρθρογράφος της επίσης γερμανικής εφημερίδας Neues Deutschland. «Ακόμη και οι ρεαλιστές οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν έχει πιθανότητα οικονομικής εξυγίανσης χωρίς νέο κούρεμα… Σαφές είναι επίσης ότι ένα τέτοιο βήμα δεν μπορεί να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές και ότι δεν αποτελεί πια conditio sine qua non, μιας και επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας με μέλλον καθώς και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση είναι αναπόφευκτη, εάν η χώρα των θεών θέλει να έχει μέλλον».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ