“Η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται σοβαρής εναλλακτικής πρότασης”

“Η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται σοβαρής εναλλακτικής πρότασης”

 

«Σήμερα, παρά τις προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χώρα, μετά από επίπονη προσπάθεια και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι κοντά στην πολυπόθητη έξοδο από το τούνελ της κρίσης. Εμείς συνεχίζουμε μακριά από λαϊκισμούς και ιδεοληψίες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Χαρακόπουλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, «ενώ είναι καλή στον καταγγελτικό λόγο, στερείται σοβαρής εναλλακτικής πρότασης».

Ειδικά, για το έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι η πολιτική είναι προσηλωμένη στην πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, μπορεί να αποτελέσει προνομιακό πεδίο προσφοράς εργασίας, ιδίως, για τους νέους.

Στο πλαίσιο αυτό:

– Προωθείται το νέο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο προκηρύσσεται εντός του μήνα, αφορά 6.000 αγρότες, με πριμ έως 20.000 ευρώ. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή κάθε χρόνο η προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών, καθ΄όλη τη νέα προγραμματική περίοδο.

– Προκηρύσσονται νέα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα, τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο, όπως η ίδρυση νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η ενίσχυση νέων καινοτόμων καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, κλπ.

– Συστάθηκε το ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας με «κουμπαρά» 253 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δανειοδοτεί τους παραγωγούς που μετέχουν στα μέτρα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σχεδίων βελτίωσης και ιδιωτικών επενδύσεων, με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό στην τραπεζική αγορά. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,87% και για τους άλλους επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%.

– Αλλάζει το φορολογικό σύστημα αγροτών, με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων/εξόδων, για να χτυπηθούν οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι έως το ράφι.

– Με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, διασφαλίστηκαν στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014- 2020, 3,9 δισ. ευρώ για την ελληνική Περιφέρεια.

Αναφερόμενος στον τομέα της κτηνοτροφίας, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «η ελληνική κτηνοτροφία έχει μέλλον, εφόσον υπάρξει εξορθολογισμός στην οργάνωση των παραγωγών και επιμονή στην ανάδειξη ποιοτικών προϊόντων».

Ανέφερε, ειδικότερα ότι:

– Δόθηκε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και χωρίς πρόστιμο.

– Απλοποιήθηκε και επιταχύνθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και πλέον αρκεί μόνο η υποβολή μίας αίτησης, ενώ μειώθηκε και το κόστος, καθώς δεν απαιτούνται πλέον περιβαλλοντικές μελέτες.

– Στηρίζεται η μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων και παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στους παραγωγούς. Στη νέα προκήρυξη, ύψους 100 εκατ. ευρώ, πέραν των δράσεων καθετοποίησης της παραγωγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις σε περισσότερους του ενός τομέα. Έτσι, για παράδειγμα, ο παραγωγός μπορεί να αιτηθεί στήριξη όχι μόνο για την εγκατάσταση τυροκομείου, αλλά και για να παράγει ή να μεταποιεί τις δικές του ζωοτροφές.

– Για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε κτηνοτροφικά φυτά, καθορίστηκαν οι ελληνικές ποικιλίες ψυχανθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

– Δίνεται η δυνατότητα σφαγείων μικρής δυναμικότητας σε νησιά έως 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς των ζώων προς σφαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ