FAZ: “Ζήτημα εντιμότητας” οι πλειστηριασμοί

FAZ: “Ζήτημα εντιμότητας” οι πλειστηριασμοί

 

Αναφορά στο ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα κάνει εκτενές άρθρο του δημοσιογράφου Μίχαελ Μάρτενς στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τη μάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και σχολιάζει:

«Οι Έλληνες δανείζονταν αρχικά χωρίς δισταγμό για να αγοράσουν ακίνητα. Στη συνέχεια η αγορά κατέρρευσε. Εδώ και έξι χρόνια ισχύει ένα μορατόριουμ για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς. Η τρόικα λέει ότι η γενική προστασία ωφελεί αυτούς που απλά δεν θέλουν πια να αποπληρώσουν τα δάνειά τους».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο σημερινός φόβος πολλών Ελλήνων ότι θα χάσουν το σπίτι τους, είναι αποτέλεσμα της αμετροέπειας του παρελθόντος και ότι πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση χρέους, στη χώρα υπήρχε μία κρίση του δανεισμού ιδιωτών.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος μίλησε για το θέμα με έναν πρώην Έλληνα υπουργό, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του και σχολιάζει:

«Πριν από την καθιέρωση του ευρώ, κανένας Έλληνας δεν θα σκεφτόταν να πάρει καταναλωτικό δάνειο σε δραχμές με 25% επιτόκιο. Με το ευρώ άρχισε να σημειώνεται μία έξαρση φαινομενικά φθηνών δανείων. Πολλοί το έκαναν (σ.σ. δανείζονταν) αδίστακτα, χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες».

Ο αρθρογράφος σημειώνει: «Έξι χρόνια και τέσσερις Πρωθυπουργούς αργότερα, το μορατόριουμ (σ.σ. για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς) εξακολουθεί να ισχύει με πολλές αλλαγές και αποτελεί αυτήν την ώρα αιτία διαμάχης ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις ενδεχόμενης άρσης του μορατόριουμ και υπογραμμίζει ότι ο «θεσμός» της ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα είναι ο «πυλώνας του ανύπαρκτου κοινωνικού συστήματος».

Ο δημοσιογράφος παραθέτει μάλιστα το πόρισμα έρευνας του ιδρύματος Φρίντριχ-Έμπερτ στην Αθήνα, σύμφωνα με το οποίο «αν η κυβέρνηση δεν ανανεώσει την απαγόρευση των αναγκαστικών πλειστηριασμών που λήγει στις 31.12.2013, συντρέχει ο κίνδυνος πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων να μείνουν άστεγοι».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος αντιτείνει όμως ότι και η αναλλοίωτη διατήρηση του μορατόριουμ «κρύβει αδικίες». Σε αυτό το σημείο επικαλείται την άποψη του γερμανού οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν, ο οποίος εργαζόταν μέχρι πρότινος στην Task Force της Κομισιόν στην Αθήνα.

Ο Μπάστιαν θεωρεί ότι η μερική χαλάρωση του μορατόριουμ είναι «ζήτημα εντιμότητας» και υπογραμμίζει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που εκμεταλλευόμενοι τη νομική προστασία δεν αποπληρώνουν τα δάνειά του παρότι είναι σε θέση να το κάνουν».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ