Ξεκίνησε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού

Ξεκίνησε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στη σκιά των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, και με «αγκάθια» όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι ομαδικές απολύσεις κ.α. να παραμένουν άλυτα, ξεκίνησε χθες η συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2014, που αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Η συζήτηση ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, αλλά με αιχμές από πολλές πλευρές.

Χαρακτηριστική ήταν η «πρόσκληση» του εισηγητή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, να επανεξετάσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων, υπό το πρίσμα της φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ επανεξέταση ζήτησε και για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. «Οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν του το υπουργείο. Πρέπει να ξαναδεί τον φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ώστε να γίνει πιο δίκαιος», είπε, τονίζοντας την ανάγκη φορολογικής δικαιοσύνης. «Απαιτείται επανεξέταση στις αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα, καθώς οι υπάρχουσες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κανείς το ίδιο για ένα ακίνητο στα Γιάννενα και την Πίνδο και για ένα ακίνητο στο βόρεια προάστια της Αθήνας… Ο ίδιος πάντως, επεσήμανε τη θετική μεταστροφή του κλίματος, που προέβλεψε ότι θα ενταθεί με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ έκανε λόγο για εδραίωση της οικονομικής σταθερότητας. «Σχεδιάζουμε νέο πρότυπο, αναπτυξιακό», είπε, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2013 είναι καλύτερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.

Επικριτικός εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμφισβητώντας τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση. «Έχουμε έναν προϋπολογισμό στον αέρα, που δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα», είπε, προβλέποντας πολλές αναθεωρήσεις των στοιχείων του και λήψη νέων μέτρων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα «συσσωρευμένα προβλήματα» από τους λάθος πολλαπλασιαστές, τη μη επίδραση των μειωμένων επιτοκίων στον Νότο, τη διόγκωση της ύφεσης και την μη παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης και κυρίως του ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν να «σκάβουν» προς τη λάθος κατεύθυνση με αυτή την κυβέρνηση. Αίσθηση προκάλεσε η… συμφωνία του με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι τα στατιστικά δείχνουν πως δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας όμως ότι ο μέσος Έλληνας υπερφορολογείται. Έτσι, υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει την φορολογία όλου του πλούτου, κινητού και ακίνητου, με μεγάλο αφορολόγητο όριο. Όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστήριξε ότι δεν είναι ικανή συνθήκη αντιμετώπισης της κρίσης. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι είναι υπέρ της μείωσης μισθών και συντάξεων, παραδεχόμενος όμως για κάποιους βουλευτές της συμπολίτευσης πως πιστεύουν ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό το λάθος. «Δεν πιστεύω πως όλοι είστε κυνικοί. Μπήκαν κάποιοι στο τρυπάκι, χωρίς να ξέρουν την πραγματικότητα. Όταν είμαστε στον πάτο του λάκκου, μην σκάβετε στον ίδιο λάκκο», είπε. Σας καλώ να μην συνεχίσετε να σκάβετε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και πως η οικονομία δεν αντέχει άλλες περικοπές εισοδημάτων και αυξήσεις φορολογικών βαρών. Παρατηρώντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου κυρίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, πρότεινε την προώθηση με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος παρεμβάσεων που θα τους ανακουφίσουν. Ειδικότερα, και με βάση τις σημερινές δυνατότητες, μίλησε για προώθηση για ψήφιση από τη Βουλή της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, χωρίς ηλικιακό όριο, της επαναφοράς του βασικού πλαισίου για την απονομή της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και της ασφαλιστικής κάλλυψης για υγειονομική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων μακροχρόνια ανέργων και των επαγγελματιών που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ζήτησε ευρύτερες συναινέσεις στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση, σημειώνοντας όμως με νόημα ότι αυτό «δεν γίνεται όταν συγχέουμε την κριτική με την μνησικακία». Πρόσθεσε τέλος ότι ο λαός θέλει λύσεις και «όχι συνθήματα από τα ντουλάπια του ανυποψίαστου και μοιραίου παρελθόντος». «Κινδυνεύουμε να έχουμε μία Δημοκρατία χωρίς δημοκράτες», είπε.

«Πρόκειται για προϋπολογισμό της τρόικα που ενδιαφέρεται για το πώς θα πληρωθούν οι δανειστές», είπε ο Νότης Μαριάς, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό. Σημείωσε πως τα προωθούμενα μέτρα φέρνουν λεηλασία στα εισοδήματα και αντιανάπτυξη, καθώς και πως συνεχίζουν την πολιτική που έχει επιφέρει «κοινωνικό νεκροταφείο». Ο ίδιος υποστήριξε ότι σε όλα αυτά τα χρόνια έχει επέλθει συνολική ονομαστική μείωση του χρέους δέκα δις ευρώ. «Μπράβο σας», είπε, σημειώνοντας πως από το 1992 ως το 2013 η Ελλάδα έχει πληρώσει 563 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια και χρωστάει ακόμα 321 διασ. ενώ έχει πάρει δάνειο 214 δις ευρώ.

«Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση», είπε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη, υποστηρίζοντας πως ακόμα και αν οι εκτιμήσεις για πλεόνασμα επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να ξέρουμε ότι προέρχεται από περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και θα είναι ενάντια στην ανάπτυξη. «Πρέπει να τονίζουμε τη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων, με πολιτικές που ξεπερνούν τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας και δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα», είπε.

Για προϋπολογισμό που στοχεύει στην ανάπτυξη του καπιταλιστικού περιβάλλοντος εις βάρος των εργαζομένων μίλησε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση ακόμα και στο μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ έχουν ίδιες προτεραιότητες, όπως την ενέργεια, τον τουρισμό, τη ναυτιλία. «Γιατί να έχουν αυτοί οι τομείς προτεραιότητα και όχι η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη;», ρώτησε, απαντώντας μόνος «γιατί οι εφοπλιστές δεν θέλουν να ναυπηγήσουν καράβια στην Ελλάδα».

Για «προϋπολογισμό υπό αίρεση» μίλησε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την Χρυσή Αυγή, αφού «η μαμά τρόικα δεν έχει δώσει έγκριση», ενώ αναφέρθηκε στην υπόθεση Πελεγρίνη χωρίς να τον κατονομάσει, κάνοντας λόγο για έναν πρύτανη που παίζει θέατρο στο εξωτερικό με μία κόκκινη μπέρτα «που μοιάζει περισσότερο με ζουρλομανδύα», όταν εδώ χάνονται τα εξάμηνα στα πανεπιστήμια…

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ