«Βρείτε τα με την τρόικα! Έχετε και προεδρία»

«Βρείτε τα με την τρόικα! Έχετε και προεδρία»

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων για να εφαρμόσουν το μνημόνιο θα βρεθούν ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που θα τον συνοδεύουν στις Βρυξέλλες, για την κοινή συνεδρίαση με το κολέγιο των επιτρόπων. Δεν θα υπάρξει όμως το παραμικρό περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης των μέτρων του προγράμματος.

Χθες το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναγγέλλοντας την σημερινή κοινή συνεδρίαση εξήγησε ότι μπορεί μεν ο βασικός στόχος να είναι η ενημέρωση για την επικείμενη εξάμηνη ελληνική προεδρία, δεν απέκλεισε όμως και επιμέρους συζητήσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος μεταξύ των υπουργών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και των αρμοδίων επιτρόπων. Απέκλεισε όμως το ζητούμενο για την κυβέρνηση που είναι η πολιτική διαπραγμάτευση, απαντώντας έστω και εμμέσως στον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο που έλεγε λίγες ώρες πριν από το ξενοδοχείο του στις Βρυξέλλες πως ο ίδιος και ο πρωθυπουργός σκοπεύουν να θέσουν το θέμα των πλειστηριασμών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, αν δεν πεισθεί η τρόικα.

Το θέμα όμως των πλειστηριασμών συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη για ανάκτηση έστω και λογιστικά των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, ζήτημα που θα κρίνει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, την εκπλήρωση του ρόλου τους στην οικονομία, ακόμα και την ίδια τους την επιβίωση με τη σημερινή τους μορφή. Οι τράπεζες πρέπει να παρουσιάσουν σύντομα, αντοχές σε σενάρια πίεσης (stress tests) και χρειάζεται να δείξουν ότι κάποια από τα ποσά που έχουν δανείσει μπορεί να ανακτηθούν. Επιπλέον κύκλοι της Κομισιόν εκτιμούν πως η ελληνική πλευρά μπορεί να μειώσει την κατάχρηση των συναλλακτικών ηθών και να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες, όχι να αποθαρρύνει την πληρωμή των δόσεων των δανειοληπτών με την ελπίδα κουρέματος των δανείων «δεν γίνεται κεντρικά αυτό που περιγράφετε», σχολίασε ο κοινοτικός αξιωματούχος που μετέφερε στο Real.gr τις παραπάνω πληροφορίες.

Η τρόικα επιπλέον δεν πρόκειται να πεισθεί διότι αυτές τις εντολές έχει από τον πρόεδρο της Κομισιόν και τις κυβερνήσει των χωρών του ευρώ: «να είστε ακριβείς και όχι ευχάριστοι». Επί της ουσίας ο πρόεδρος Μπαρόζο και οι επίτροποι θα στείλουν ο καθένας το μήνυμα του τομέα ευθύνης του στον αντίστοιχο υπουργό. Ο ίδιος ο Μπαρόζο θα υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιδείξει πρόοδο στη συνεργασία της με την τρόικα και να λάβει άμεσα όλες εκείνες τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει ο έλεγχος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr o Ζ. Μ. Μπαρόζο θα εκθέσει στον πρωθυπουργό τους κινδύνους της καθυστέρησης τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όσο και στην πράξη – κίνδυνοι που μπορούν πολύ εύκολα να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία και να ακυρώσουν τις μονόπλευρες θυσίες του ελληνικού λαού. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μεταφέρει την ομόθυμη βούληση του κολεγίου και των κυβερνήσεων της ΕΕ οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να επιταχυνθούν. Θα καταστήσει απόλυτα σαφές τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο ότι: «η πολιτική διαπραγμάτευση έγινε πέρσι με τους ίδιους εταίρους και χειρότερες συνθήκες για τη χώρα και το κείμενο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το αποτέλεσμα της – εφαρμόστε το». Επιπλέον η βασική και επαναλαμβανόμενη φράση του Ζ. Μ. Μπαρόζο θα είναι το γνωστό «βρείτε τα με την τρόικα».

Η δε τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr δεν συμμερίζεται επουδενί την άποψη Βενιζέλου ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τα milestones και θα λάβει τη δόση κανονικά. Όταν το Real.gr μετέφερε τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου σε κύκλους της Κομισιόν έλαβε την εξής απάντηση: «κανονική θα ήταν η καταβολή της δόση αν συνέβαινε στις 17 Οκτωβρίου το αργότερο όπως ήταν προγραμματισμένο». «Κανονικά θα τηρείτο το πρόγραμμα αν δεν χρειαζόταν να γίνει κατάτμηση της δόσης τότε, ενώ ακόμα και σήμερα τα 4 milestones είναι ανοικτά».

Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι οι συναρμόδιοι επίτροποι και δη ο Χ. Αλμούνια θα επαναλάβουν στους συνομιλητές τους ότι τα ΕΑΣ έχουν σοβαρό ζήτημα κρατικών ενισχύσεων που δεν μπορούν να ανακτηθούν και η λύση είναι μόνο το λουκέτο. Το δυσκολότερο συνεπώς milestone είναι ανοιχτό και για τη δόση ούτε λόγος: «δε θα το κρίνει ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αυτό, αλλά το Εurogroup».

Όσο για τις δημόσιες δηλώσεις και την ελληνική προεδρία, η πανηγυρική συνεδρίαση του κολεγίου θα βγάλει ισχυρή πολιτική στήριξη προς την προεδρία και την ίδια τη χώρα και τις δυνατότητές της. Η ατζέντα βεβαίως είναι φορτωμένη, το ζήτημα των τραπεζών και του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας και εκκαθάρισης θα συμπέσει με τις συζητήσεις στο ecofin υπό την προεδρία του κ. Στουρνάρα, που εξακολουθεί να «παίζει» για τη θέση του επόμενου Έλληνα επιτρόπου και έχει τις σοβαρότερες πιθανότητες να λάβει αξιοπρεπές χαρτοφυλάκιο σε αντίθεση με όλους τους άλλους οιωνεί συνυποψηφίους του, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό. Αρκεί βεβαίως να μην τους προλάβουν όλους οι πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ