Μίχαλος: Η στάση της τρόικας είναι εχθρική

Μίχαλος: Η στάση της τρόικας είναι εχθρική

Εχθρική χαρακτήρισε την στάση της τρόικας ο Κωνσταντίνος Μίχαλος στην έναρξη του 24ου ετήσιου συνεδρίου για την ελληνική οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ, δήλωσε: «Aπό τη δική μας πλευρά έχουμε κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Χάρη κυρίως στις θυσίες των Ελλήνων. Ήρθε η ώρα πλέον και οι εταίροι μας να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί εταίροι και όχι στυγνοί δανειστές. Ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι δεν είναι αφερέγγυοι. Ότι τηρούν και αυτοί τις δικές τους δεσμεύσεις, όπως τις τηρήσαμε εν πολλοίς και εμείς. Δυστυχώς, όμως, η στάση τους είναι άκρως εχθρική προς τη χώρα μας. Και στις πράξεις και στα λόγια. Προκαλούν αντί να βοηθούν, αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να αντιταχθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος συνέχισε: Δεν έχουμε τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις «μετά τις διακοπές του σκι», ούτε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα «χτίσουμε καταλύματα για να στεγάσουμε τους πολίτες που θα χάσουν την πρώτη τους κατοικία».

«Οι παράλογες αυτές απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών μας δεν οδηγούν τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση. Τη βυθίζουν ακόμη πιο βαθειά στην ύφεση και αποσαρθρώνουν τον κοινωνικό της ιστό. Και αυτό συμβαίνει τι περίοδο ακριβώς που έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις να απομακρυνθούμε από τα ερείπια ενός σαθρού μοντέλου ανάπτυξης και να οικοδομήσουμε ένα νέο, βιώσιμο υπόδειγμα», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ πρόσθεσε ότι παραμένουν ακόμη σοβαρά εμπόδια, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Ώστε η πορεία προς την ανάκαμψη να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί, και το πρώτο εμπόδιο αφορά τις συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης στη χώρα.

 

«Σήμερα είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί ροή κεφαλαίων προς την Περιφέρεια της ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινήσεις όπως:

– Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης.

– Η δημιουργία συστήματος κοινής εποπτείας.

– Η δημιουργία κοινού Ταμείου Εκκαθάρισης Αφερέγγυων Τραπεζών.

– Η δημιουργία Πανευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, που ξεκινά από τον Ιανουάριο, τα θέματα αυτά θα τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα και θα προχωρήσουν ταχύτερα.

Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα, με κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

 

Πηγή ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ