«Δύσκολη η επιστροφή στις αγορές»

«Δύσκολη η επιστροφή στις αγορές»

 

Στους επαίνους του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας -που, όπως σημειώνει, επιτεύχθηκε με τη μείωση του κόστους εργασίας- αλλά και στη μερική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της, με τίτλο «Ο δύσκολος δρόμος της επιστροφής στις αγορές», η αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt.

Ταυτόχρονα, στο άρθρο επισημαίνεται πως, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας θα διαρκέσει ακόμη πολύ, κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης καθώς, με εξαίρεση την Ιρλανδία, οι άλλες χώρες δεν έχουν καταφέρει να τονώσουν την ανάπτυξη.

Αυτό, όπως σημειώνεται σχετικά, δεν προκαλεί έκπληξη κάτω από τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένα τα σκληρά οικονομικά μέτρα, μιας και ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνον από τις εξαγωγές και προς τούτο δεν υπάρχει η απαιτούμενη βιομηχανική παραγωγή.

Αναφερόμενο το άρθρο στην πορεία της οικονομίας των χωρών που πλήττονται από κρίση, επισημαίνει πως ο ΟΟΣΑ επαίνεσε την Ελλάδα για την εντυπωσιακή πρόοδο στην σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της, ωστόσο, όπως παρατηρεί, ο δρόμος προς την εξυγίανση είναι μακρύς, το χρέος παραμένει στο 175% του ΑΕΠ και η ανεργία προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Η Wirtschaftsblatt είχε προβάλει ήδη στις αρχές Νοεμβρίου πρωτοσέλιδα «την ανοδική πορεία της Ελλάδας» σε εκτενές δημοσίευμά της, υπογραμμίζοντας πως η χώρα σταδιακά ανακάμπτει και η κυβέρνησή της υπολογίζει το 2014 την πρώτη αύξηση στο ΑΕΠ, μετά το 2007.

Προσέθετε δε, μεταξύ άλλων, ότι οι διεθνείς επενδυτές επανέρχονται, εκτιμώντας τον συνδυασμό ενός σταθερού νομίσματος με ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει παρουσιάσει άνοδο σχεδόν 150% από την πτώση του το 2012 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου (το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο, μετά από εκείνο της Βενεζουέλας).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ