«Πυρά» από τις Βρυξέλλες

«Πυρά» από τις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η καθυστέρηση για το κλείσιμο του ελέγχου οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση, το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, αλλά και το 2013 ως έτος έχει χαθεί, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε κίνδυνο να εκτροχιαστεί, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν και του EWG.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο της ελληνικής προεδρίας, μοιράζοντας το χρόνο ανάμεσα στα τυπικά καθήκοντα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα ολοκληρωθούν «μετά τις διακοπές του σκι» και θα καταλήξουν «σε δόση που θα εκταμιευτεί σε δόσεις». Αυτή είναι η κρατούσα ενημέρωση των αρμόδιων πηγών στις Βρυξέλλες για το μέλλον του ελληνικού πακέτου, που χρειάζεται καταρχήν ένα εγκεκριμένο προϋπολογισμό, για να υπολογιστούν μετά:

• το χρηματοδοτικό κενό του 2014,

• το χρηματοδοτικό κενό από το 2015 έως το 2022,

• οι ανάγκες των τραπεζών

• και κατά συνέπεια το νέο δάνειο, το διάδοχο μνημόνιο και

• η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά τις ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή, σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Αθήνας και Βρυξελλών και για το επικοινωνιακό παρασκήνιο και τις διαρροές γύρω από την διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με πηγή του Real.gr κοντά στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, «η ευθύνη για την διαπραγματευτική στασιμότητα οφείλεται αποκλειστικά στις ελληνικές αρχές». Κύκλοι των Βρυξελλών κάνουν λόγο για διγλωσσία και παρελκυστικές τακτικές που «δεν καταλαβαίνουμε επ’ ουδενί σε τι αποσκοπούν».

Η πηγή του Real.gr έκανε λόγο, αργά το βράδυ της Κυριακής και αφού το επικοινωνιακό θρίλερ βρισκόταν εν εξελίξει, ότι «το κλιμάκιο της Κομισιόν δουλεύει με συγκεκριμένα κείμενα και εντολές από την DGECFIN και το EWG, οι θέσεις ήταν και είναι γνωστές, η ελληνική πλευρά, όμως, καλεί και ξανακαλεί το κλιμάκιο να αλλάξει τις δικές της θέσεις».

Συγκεκριμένα η ίδια πηγή, αλλά και δεύτερη ανεξάρτητη πηγή του Συμβουλίου, που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αναφέρουν τα εξής:

• τα 4 milestones από το review του καλοκαιριού δεν έχουν κλείσει, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών, για το οποίο η Αθήνα πρέπει να δεχθεί την ομόφωνη απόφαση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για λουκέτο στα EAΣ,

• σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό, πρέπει να καλυφθεί η απώλεια από τον φόρο ακινήτων και τη διαφαινόμενη πρόθεση για διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, μόνο από τον οποίο χάνονται περί τα 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ.

• σε σχέση με τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η τρόικα δεν μπορεί να δώσει το ΟΚ για το κυβερνητικό σχέδιο, καθώς κρίνεται πως «συνεχίζει και αποτελεί διαστρεβλωτικό παράγοντα στα balance sheets των τραπεζών».

• το ίδιο συμβαίνει και με το γενικότερο σχέδιο για τη ρύθμιση των “κόκκινων δανείων”, από την οποία η τρόικα θέλει να ετοιμάσει τις τράπεζες για τα επικείμενα stress tests και στη συνέχεια να κάνει αποτίμηση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, δεδομένου του υπολοίπου στο ΤΧΣ,

• σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, η τρόικα δεν έχει διαπιστώσει πρόοδο ούτε επί της διαδικασίας, ούτε επί της ουσίας, καθώς το Εurogroup στις 14 Νοεμβρίου, έθεσε την βελτίωση της διοίκησης στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο του review του τριμήνου και τέλος,

• σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά, η τρόικα υπενθύμισε την υποχρέωση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει τη νομοθεσία για τις συλλογικές απολύσεις, αμφισβητώντας την ανάγκη για υπογραφή του υπουργού Εργασίας, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τα άλλα κράτη μέλη.

Πέραν των βασικών αυτών στοιχείων, εκκρεμούν και πολλές άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που περιγράφονται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το μήνυμα που στέλνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ελεγκτών είναι πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αρχίσουν να δίνουν την ίδια σημασία στην ουσία της διαδικασίας, όση δίνουν και στην επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό. Εξηγούν στο Real.gr ότι οι διαρροές διαλόγων δεν βοηθούν σε τίποτα και πως «τα θέματα ήταν όλα ήδη γνωστά από το καλοκαίρι. Οι αρχές δίνουν στον κόσμο την εντύπωση πως κάθε φορά, κάθε διαπραγματευτικό κεφάλαιο είναι καινούργια απαίτηση. Διαβάστε τα κείμενα, θα τα βρείτε όλα εκεί».

Ενημερώνουν, μάλιστα, κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά ότι το συμφωνημένο οικονομικό πρόγραμμα δεν έχει τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και ούτε πρόκειται να τεθεί. Αν, μάλιστα, η ελληνική πλευρά επιμείνει στην παρελκυστική τακτική τότε «θα πληρώσει το τίμημα στα spreads, στην αξιοπιστία της και σε πραγματικό χρήμα από την έκδοση εντόκων γραμματίων, για να μην μιλήσουμε πως χωρίς το πρόγραμμα τίθεται εν αμφιβόλω η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Σε σχέση, δε, με τις παρασκηνιακές διαρροές για πτώση της κυβέρνησης και κάλπες λόγω του διαπραγματευτικού βάρους απαντούν: «Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν αποτελούν ποτέ πρόβλημα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ