ΟΟΣΑ: Αυξήστε τρία χρόνια τα όρια ηλικίας

ΟΟΣΑ: Αυξήστε τρία χρόνια τα όρια ηλικίας

Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, στέλνει σαφές μήνυμα για σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό, με αύξηση ορίων ηλικίας κατά 2-3 έτη και αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων, με έμμεση αναφορά για μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που έμειναν προστατευόμενες από τις περικοπές του μνημονίου.

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, ο διεθνής οργανισμός φωτογραφίζει  την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την πλήρη αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και νέες μειώσεις.

Ειδικότερα, η δαπάνη για συντάξεις, παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ από το 25% που ήταν πριν γίνουν οι μειώσεις, εντούτοις παραμένει υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ, που δαπανούν κάθε χρόνο για συντάξεις οι χώρες του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών το 2012, είναι στα 61,9 έτη, ενώ οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στα 60,3 έτη. Η μέση ηλικίας συνταξιοδότησης των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ, είναι 64,2 έτη και 63, 1 έτη, αντίστοιχα. Στην ουσία ο οργανισμός δείχνει ξεκάθαρα πως έρχεται και άλλη αύξηση όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης, που πρόκειται να συζητηθούν μέσα στο 2014.

Στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ, φαίνεται πως είναι και ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων καθώς θα πρέπει να αλλάξει και το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία καλύτερα μισθολογικά έτη και να αντικατασταθεί με βάση τις εισφορές  ολόκληρου του εργασιακού βίου. Η αναφορά στην αντικατάσταση του σημερινού τρόπου παραπέμπει στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων τόσο στο ΙΚΑ όσο και στο Δημόσιο.

Το πιο επίμαχο σημείο της έκθεσης όμως αφορά τις χαμηλές συντάξεις καθώς όπως αναφέρεται «Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει έχουν προστατευθεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά». Μάλιστα εξηγεί πως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν αναστραφεί τα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς όσοι είχαν υψηλούς μισθούς και πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στα Ταμεία, να βλέπουν τις συντάξεις τους να πέφτουν ακόμη και στο 50% ενώ όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές να προστατεύονται από τις μεγάλες μειώσεις.  

Τέλος ο ΟΟΣΑ, προβλέπει ότι ουδείς θα συνταξιοδοτείται πριν απο τα 67 έτη, μέχρι το 2020 και προσθέτει πως όσοι εισήλθαν στην ασφάλιση τα τελευταία χρόνια θα πάρουν σημαντικά μειωμένες συντάξεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

 

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση: 

 

 

Πηγή: Τύπος της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ