Κύμα αντιδράσεων για το φρέσκο γάλα

Κύμα αντιδράσεων για το φρέσκο γάλα

 

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί έπειτα από την πρόταση του ΟΟΣΑ για την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών που υπάρχει στη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος και τη διεύρυνση του χρόνου ζωή του.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης εμφανίστηκε αντίθετος στην επέκταση της διάρκειας του «φρέσκου» γάλακτος πέραν των πέντε ημερών και υπεραμύνθηκε της θέσης του, προβάλλοντας το ζήτημα της υγείας των καταναλωτών και κράτησε αποστάσεις και από την άλλη πρόταση για καθιέρωση πολλαπλού συστήματος «φρεσκότητας» ανάλογα με την ημερομηνία παραγωγής.

«Αν επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα», υποστήριξε ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για ζητήματα κτηνοτροφίας.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, για «κίνδυνο στην υγεία των καταναλωτών και κατάρρευση στο κλάδο της αγελαδοτροφίας», κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς που υιοθετεί η κυβέρνηση έφτασε μέχρι του σημείου της επιμήκυνσης της κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος.

 Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία αυτή η επιμήκυνση θα επιφέρει μείωση της τιμής κατά 0,10 ευρώ το λίτρο κάτι το οποίο  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει ο κ. Αποστόλου και επισημαίνει:

«Πρόκειται για απελευθέρωση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις: Τόσο στην υγεία των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστική η άποψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα». Όσο και στον αγροτικό χώρο. Θα οδηγηθεί σε διάλυση ο κλάδος της   αγελαδοτροφίας, που σήμερα καλύπτει τους 630.000 τόνους από τους 1.350.000 τόνους που έχει ανάγκη η κατανάλωση, με αποτέλεσμα   την  αύξηση του ποσού για εισαγωγές κατά περίπου 1 δις ευρώ, αλλά και την απώλεια  χιλιάδων θέσεων εργασίας σε διάφορους κλάδους (κτηνίατροι, εργάτες, ζωοτέχνες κ.λ.π)».

«Αλήθεια, πως εξηγεί το Υπουργείο Ανάπτυξης το γεγονός ότι το μακράς διάρκειας ζωής γάλα στη χώρα μας είναι ακριβότερο από το φρέσκο;  Είναι σίγουρος ο κ. Υπουργός ότι μόλις σβήσει η ελληνική αγελαδοτροφία δεν θα ακριβύνει το γάλα κατά πολύ για τον μέσο έλληνα καταναλωτή;», διερωτάται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Από την πλευρά του πάντως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι “το σκεπτικό δεν είναι να αλλάξει ο όρος φρέσκο γάλα σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά να δεσμευτεί ο παραγωγός για τη διάρκεια του προϊόντος που προσφέρει”. 

 

Διαβάστε επίσης:

Σκορδάς: Συρρίκνωση της οικονομίας

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ