Τα συγχαρητήρια του σκιέρ επιτρόπου

Τα συγχαρητήρια του σκιέρ επιτρόπου   

Αφού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την προκλητική του δήλωση «θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με τους Έλληνες» όταν πριν από λίγες ημέρες ρωτήθηκε πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου των Υπουργών της ζώνης του Ευρώ (Euro Working Group), Τόμας Βίζερ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες σε πολλούς τομείς. « Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη» προβλέπει ο κύριος Βίζερ αλλά επισημαίνει ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι η δουλειά έχει γίνει, αλλά βρισκόμαστε κοντά. Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα. Όπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές, ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων, ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση. Ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να υπερασπίζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν ευρέα τμήματα του πληθυσμού και οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν ειδικά συμφέροντα και γι’ αυτό ευελπιστώ απολύτως ότι στο τέλος οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά».

Όταν ρωτήθηκε αν οι αναβολές στην ολοκλήρωση αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα κρύβουν κινδύνους για την Ελλάδα, απάντησε ότι υπάρχει ήδη αργοπορία με την τρέχουσα αξιολόγηση και όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί τόσο το καλύτερο. «Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, αλλά και θέμα συνολικής αντίληψης: τη στιγμή που άλλες χώρες της ευρωζώνης εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής, θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι μπορεί να μπει σε μια παρόμοια θέση και όχι ότι αυτό θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Η Ιρλανδία δημιούργησε ένα πρότυπο». Εξέφρασε επίσης την πίστη ότι το « Eurogroup, όπως έχει επιβεβαιώσει κατά το παρελθόν ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα». Όσο για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο δήλωσε ότι αυτό θα συμβεί αν η Ελλάδα κάποια στιγμή φτάσει στο σημείο να μπορεί μόνη της και με βιώσιμο τρόπο να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της.

Ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ (Thomas Wieser) είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου της ζώνης του Ευρώ από το Μάρτιο του 2009. Με απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ το 2011, η θέση αυτή είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικών Αγορών στο Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας. Από το 2005 ως το 2009 ήταν πρόεδρος της επιτροπής του ΟΟΣΑ για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές. Είναι πτυχιούχος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ με ειδίκευση στη θεωρητική και μαθηματική οικονομία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών της Βιέννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ