• Βρήκε λύση ο Βρούτσης;

  7:52 πμ, Πέμπτη 21 Νοε 2013 7:52 πμ, Πέμπτη 21 Νοε 2013

  Βρήκε λύση ο Βρούτσης;

  Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

  Το «πράσινο φως» φαίνεται να έλαβε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης από την τρόικα, όσον αφορά τις παρεμβάσεις που προωθεί για την εξοικονόμηση εσόδων από ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2014.

  Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, οι δανειστές τελικά πείστηκαν από την τεκμηρίωση των μέτρων κι έτσι σήμερα ο κ. Βρούτσης θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Πρόκειται για παρεμβάσεις, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, που θα αποτρέψουν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις και θα σταματήσουν την διόγκωση των οφειλών από ασυνεπείς επιχειρηματίες.

  Συγκεκριμένα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί σήμερα μόνο με τα εισπρακτικά μέτρα, που αφορούν στην εντατικοποίηση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων και τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

  Διατάξεις, όπως για την αύξηση της προσωρινής σύνταξης, τη βελτίωση όρων συνταξιοδότησης αγροτών και τη ρύθμιση τραπεζικών επιδοτούμενων δανείων πρώην ΟΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες μένουν εκτός στην παρούσα φάση και θα επαναξιολογηθούν αργότερα.

  Έτσι, στο «αδυνατισμένο» νομοσχέδιο, θα προβλέπεται για τους εργοδότες, ότι από 1-12-2013, στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει να δηλώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ, του ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ, ενώ με απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα ρυθμίζεται ο τρόπος είσπραξης και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στα ανωτέρω ταμεία. (άρθρο 4)

  Με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται και τα εξής:

  - Επεκτείνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» (άρθρο 5)

  - Αυστηροποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο του ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καθιέρωση μηνιαίων διασταυρώσεων ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις (άρθρο 6)

  - Καθορίζεται ενιαίο ποσοστό εισφορών και ενιαία βάση υπολογισμού τους για όλους τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ανεξαρτήτως αν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν ή μετά την 1/1/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι) (άρθρο 8)

  - Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργοσήμου σε μια ακόμη κατηγορία εργαζομένων και συγκεκριμένα στο απασχολούμενο προσωπικό αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή παντός είδους αθλητικών αγώνων (άρθρο 9)

  - Θεσπίζεται έλεγχος στα καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα, μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., και ανατίθεται στην ίδια εταιρεία η υποχρέωση να αποδίδει τον ΑΜΚΑ με την υποβολή της αίτησης για χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα