O Θεοχάρης για τον συμψηφισμό στην επιστροφή φόρου

O Θεοχάρης για τον συμψηφισμό στην επιστροφή φόρου

«Εφόσον το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα θα πρέπει να το κάνει αυτό μέσω συμψηφισμού με τις όποιες βεβαιωμένες οφειλές, ακόμη κι αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για το θέμα της επιστροφής φόρου.

«Είναι μια αλλαγή που έχει ψηφιστεί από το 2011, δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ισχύει εδώ και δύο χρόνια και πράγματι, αν οι οφειλές αυτές είναι βεβαιωμένες ο νομοθέτης θεώρησε σωστό ότι εφόσον το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα θα πρέπει να το κάνει αυτό μέσω συμψηφισμού με τις όποιες βεβαιωμένες οφειλές» σημειώνει ο κ.Θεοχάρης και προσθέτει: «Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, αν υπάρχει βεβαίωση της οφειλής, ακόμη κι αν το Δημόσιο δίνει κάποιο χρόνο για να πληρωθεί αυτή η οφειλή, όταν το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα θεωρεί ότι αυτή η διευκόλυνση των δόσεων σε αυτή την περίπτωση δεν δίνεται».

Ερωτηθείς αν οι φορολογικές Αρχές μπορούν να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων για να εισπράξουν εφάπαξ χρέη προς το Δημόσιο που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης των επιδοτήσεων, αλλά σε περίπτωση που η επιδότηση δίνεται μέσω της εφορίας, τότε πράγματι, εξετάζεται αν πρέπει αν γίνει συμψηφισμός. Αλλά νομίζω ότι οι επιδοτήσεις δίνονται υπό κανονικές συνθήκες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Υπάρχει θέμα με τις επιστροφές του ΦΠΑ ή με το αγροτικό πετρέλαιο ίσως, τέτοιου είδους πράγματα αλλά όχι με τις επιδοτήσεις».

Αναφερόμενος τέλος στην πορεία των εσόδων ο κ. Θεοχάρης διαβεβαιώνει ότι «τα έσοδα είναι πάνω από τους στόχους».

Ολόκληρη η συνέντευξη του γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Κύριε Θεοχάρη, έχει προκύψει μεγάλο θέμα με την επιστροφή φόρου, που θα πηγαίνει εκεί που «ανήκει», σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Είναι σωστό αυτό; Όποιος, για παράδειγμα, οφείλει το χαράτσι ακινήτων ή δόσεις φόρου εισοδήματος δεν θα πρέπει να αναμένει την επιστροφή φόρου του, ακόμη κι αν οι οφειλές του δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες;

“Σε σχέση με το τέλος της ΔΕΗ, αυτό εισπράττεται κανονικά μέσω της ΔΕΗ και δεν υπάρχει σύνδεση με τις επιστροφές, που γίνονται μέσω των ΔΟΥ. Σε σχέση τώρα με άλλες οφειλές, ακόμη κι αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αυτό είναι μια αλλαγή που έχει ψηφιστεί από το 2011, δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ισχύει εδώ και δύο χρόνια και πράγματι αν οι οφειλές αυτές είναι βεβαιωμένες, ο νομοθέτης θεώρησε σωστό ότι εφόσον το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα, θα πρέπει να το κάνει αυτό μέσω συμψηφισμού με τις όποιες βεβαιωμένες οφειλές”.

Είναι σωστό ο συμψηφισμός να γίνεται πριν λήξει η οφειλή, όπως προβλέπει η νέα διάταξη;

“Δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι νόμος διετίας”.

Ναι, είναι ο νόμος 3943 του 2011…

“Ακριβώς και σύμφωνα με αυτόν το νόμο, αν υπάρχει βεβαίωση της οφειλής, ακόμη κι αν το Δημόσιο δίνει κάποιον χρόνο για να πληρωθεί αυτή η οφειλή, όταν το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα θεωρεί ότι αυτή η διευκόλυνση των δόσεων σε αυτή την περίπτωση δεν δίνεται, εφόσον έχει να δώσει χρήματα το Δημόσιο στον φορολογούμενο”.

Από αυτή τη διαδικασία, κύριε γενικέ, δεν γλιτώνουν ούτε όσοι έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου κάτω των 1.000 ευρώ, για παράδειγμα;

“Δεν έχει σημασία αυτό. Εφόσον υπάρχει και μια μικρή οφειλή πέντε ευρώ, για παράδειγμα, θα συμψηφιστούν και αυτά τα πέντε ευρώ και το υπόλοιπο θα αποδοθεί”.

Με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 11 του νόμου 3943, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2011, προβλέπεται επίσης ότι οι φορολογικές Αρχές μπορούν να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων για να εισπράξουν εφάπαξ χρέη προς το Δημόσιο, που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα;

“Νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης των επιδοτήσεων, αλλά σε περίπτωση που η επιδότηση δίνεται μέσω της εφορίας, τότε πράγματι εξετάζεται αν πρέπει αν γίνει συμψηφισμός. Αλλά νομίζω ότι οι επιδοτήσεις δίνονται υπό κανονικές συνθήκες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θεμα. Υπάρχει θέμα με τις επιστροφές του ΦΠΑ ή με το αγροτικό πετρέλαιο ίσως, τέτοιου είδους πράγματα, αλλά όχι με τις επιδοτήσεις”.

Μια τελευταία ερώτηση. Πώς πάει η πορεία των εσόδων;

“Το λέγαμε και από τις αρχές του καλοκαιριού. Η διαδικασία των εσόδων χωρίζεται σε δύο τμήματα: Οι έμμεσοι φόροι, που είχαν μια υστέρηση στην αρχή της χρονιάς, βλέπουμε ότι η υστέρηση έχει καλυφθεί ήδη από τον Ιούλιο και μετά. Στο τμήμα των άμεσων φόρων, που πήγαινε καλύτερα στην αρχή της χρονιάς, υπήρξε μια υστέρηση μέσα στο καλοκαίρι γιατί είχαν δοθεί οι παρατάσεις, αλλά τώρα βλέπουμε ότι ήδη έχουμε καλύψει αυτούς τους στόχους. Έτσι τα έσοδα είναι πάνω από τους στόχους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ