Σοκάρουν τα στοιχεία για τις συλλήψεις οφειλετών

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις συλλήψεις οφειλετών

 

Στους 2.267 ανέρχονται οι συλληφθέντες για χρέη προς το Δημόσιο και άλλα φορολογικά αδικήματα από την αρχή του χρόνου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειαςτου Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδια, μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, το συνολικό ποσό της οφειλής των 2.267 ατόμων που συνελήφθησαν ανέρχεται στα 9.226.765.454,33 ευρώ.

Σε σχετικό έγγραφο του κ. Δένδια, αναφέρεται ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν 365 υποθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ενέργειες, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθούν συλλήψεις των υπαιτίων λόγω προηγούμενης διευθέτησης των χρεών τους προς το δημόσιο.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ως απάντηση σε αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή για τις συλλήψεις οφειλετών του δημοσίου, με το οποίο γίνεται γνωστό ότι τα συναρμόδια υπουργεία αξιολογούν το πλαίσιο που ρυθμίζει τα των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων και όπου χωρούν βελτιώσεις, αυτές θα υπάρξουν.

“Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο αξιολογείται από τα συναρμόδια υπουργεία και όπου χωρούν βελτιώσεις, αυτές θα υπάρξουν” αναφέρει χαρακτηριστικά υπουργός Δικαιοσύνης για τον ν.2523/1997 που ρυθμίζει τα των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στη φορολογική νομοθεσία.

Σημειώνετια ότι ο βουλευτής είχε καταγγείλει ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού και εκφοβισμού, με αθρόες συλλήψεις οφειλετών που οδηγούνται στα αυτόφωρα και με αμφίβολη την αποτελεσματικότητά του για τα δημόσια έσοδα.

Ανάμεσα στα θέματα που θέτει ο βουλευτής είναι και αυτό της συνταγματικότητας του νόμου και της δημοσιοποίησης πίνακα οφειλετών με ονόματα επωνύμων.

Για το ζήτημα της συνταγματικότητας, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «το αν μια διάταξη είναι αντισυνταγματική ή όχι κρίνεται αρμοδίως από τα δικαστήρια». 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ